Na odstránenie plesní na stenách sa často používa domáca metóda. Určite ste to skúšali aj vy, na základe rady od známeho alebo príručky na internete, ktorá vám sľúbila definitívne odstránenie  plesne.

V tomto článku prevzatom z príručky “5 riešení proti plesni”, sa snažíme vysvetliť prečo ide vo väčšine prípadov o riešenia pochybnej platnosti.

Nikdy nestratíme zo zreteľa skutočnosť, že prítomnosť plesní v domácnostiach a všeobecne miestnostiach obývaných ľuďmi, predstavuje v skutočnosti viac alebo menej závažnú kontamináciu životného prostredia, ktorá môže mať významný vplyv na ľudské zdravie.

Je preto potrebné postupovať presne a so znalosťami skutkových okolností, vyhýbať sa tápaniu a riskovať tak, aby spôsobili vážnejšie škody ako sú tie, ktoré sa majú riešiť.

Bielidlo

Aj keď sa bielidlo používa s rôznymi stupňami zriedenia, má rovnaké problémy ako balené roztoky proti plesniam. V mnohých ohľadoch je to ešte horší prostriedok, pretože je prchavejší, čo znamená, že vydáva väčšie množstvo pary, ktorá zase spôsobuje podráždenie a skutočné popálenie slizníc.

Bohužiaľ bolo niekoľko ľudí, ktorí pri použití bielidla vo veľkom množstve utrpeli trvalé poškodenie dýchacích ciest. Toto je metóda, ktorá by sa nemala v žiadnom prípade odporúčať, pretože poškodenie zdravia spôsobené použitím žieravých dráždivých a agresívnych výrobkov môže byť veľmi vážne.

Voda a ocot

Ďalším domácim liekom proti škvrnám od plesní, ktorý sa používa pomerne často, je aplikácia roztoku vody a octu. V tomto prípade sa namiesto použitia zásaditého roztoku (t.j. s vysokým pH) použije kyslý roztok s nízkym pH. Bieliaca a dezinfekčná kapacita octu je v porovnaní s chlórnanom sodným alebo hydroxidom sodným určite nižšia a jeho perzistencia je tiež nižšia. Na druhej strane, slabo kyslé roztoky sú menej dráždivé a agresívne pre sliznice a je tiež menej nebezpečné s nimi manipulovať.

Majú však niektoré nevýhody, ktoré ich aj tak robia škodlivými. Ocot je výrobok, ktorý sa získava z vína, ktoré sa zase získava z hroznového muštu. Vždy ide o prírodné produkty získané z látok, ktoré predstavujú vynikajúce živiny pre plesne. To znamená, že použitie roztoku vody a octu nejakým spôsobom zabezpečí budúci zdroj živiteľa pre plesne najmä preto, že kyslé látky majú tendenciu korodovať povrchy stien a poškodzovať farby, čím zvyšujú pórovitosť a drsnosť náterov, čím uprednostňujú ďalšiu kontamináciu plesní, ktoré tak nachádzajú ešte vhodnejšiu pôdu na ich usadenie.

Citrónová šťava

Citrónová šťava je jednou z najkyslejších prírodných látok prítomných v prírode, má silný bieliaci a dezinfekčný účinok a nie je nijako zvlášť agresívna ani dráždivá pri priamom kontakte s pokožkou a sliznicami a to aj preto, že sa zvyčajne nestrieka na povrchy.

Citrón je rovnako ako ocot tiež vynikajúcim živiteľom pre plesne. Ak citrón necháme príliš dlho v chladničke, vidíme, že ho po krátkom čase celý zakryje pleseň. Citrónová šťava, ktorá má vyššiu kyslosť ako ocot, hlboko koroduje minerálne podklady, v skutočnosti sa nikdy nesmie používať na mramor a všeobecne na vápencové povrchy a prírodné kamene, pretože ich nenávratne poškodzuje. Čistenie pomocou citrónovej šťavy nie je trvalé, v skutočnosti je po určitom čase potrebné aplikáciu opakovať pretože na stenách sa vytvorí nová pleseň.

Hydrogénuhličitan sodný

V porovnaní s ostatnými už uvedenými prostriedkami pre domácich majstrov je hydrogénuhličitan sodný nepochybne najmenej škodlivý medzi čistiacimi prostriedkami. Má príliš nízke pH, nevypúšťa toxické výpary a je len mierne dráždivý. Vykonáva účinné bielenie a dobre čistí povrchy, najmä v dôsledku svojej jemnej abrazivity. Nefarbí kovy a je mierne perzistentný, ale definitívne nerieši problém s plesňami, pretože ak nie je hodnota relatívnej vlhkosti v dome udržiavaná na dostatočne nízkej úrovni, vytvárajú sa ďalšie nežiadúce biologické aktivity, ako sú roztoče, ktoré už nebudú kolonizovať steny ale pórovité podpery ako sú matrace, vankúše, odevy, koberce atď., s ešte horšími zdravotnými následkami.