1. Čo je to RMV ?

Riadené mechanické vetranie alebo nútené vetranie je systém na výmenu a filtráciu vzduchu vo vnútri budov. Vzduch sa vymieňa nepretržite a automaticky bez nutnosti zásahu človeka do otvorenia okien. Existujú rôzne typy riadeného mechanického vetrania, ktoré môžu alebo nemusia byť vybavené systémom spätného získavania tepla.  Je to systém, ktorý „recykluje“ teplo vnútorného vzduchu na predhrievanie čistého vzduchu odoberaného a filtrovaného zvonka.

2. Ako funguje RMV ?

Vďaka systému potrubí komunikujúcich s vonkajšou stranou a ventilátormi je zatuchnutý vzduch nachádzajúci sa vo vnútornom prostredí vytlačený a vzduch odvádzaný von, bohatý na kyslík, je filtrovaný škodlivinami, ktoré sa nachádzajú vo vonkajšom prostredí , ako je peľ a jemný prach a preto sa namiesto vylúčeného vzduchu uvoľňuje do miestností.

Najpokročilejšie stroje RMV majú integrovaný systém spätného získavania tepla, t. j. výmenník tepla. Tepelná energia odchádzajúceho vzduchu, ktorá bola ohrievaná vykurovacím systémom alebo ochladená klimatizáciou je zadržiavaná vo výmenníku. Uvoľňuje sa do prichádzajúceho vzduchu, ktorý bude preto v zime teplejší a v lete chladnejší ako vonkajší vzduch.

Pre systémy riadeného mechanického vetrania existujú rôzne typy prúdenia vzduchu:

Striedavé –  Systémy RMV so striedavým prietokom – nazývané tiež push & pull – pracujú presne tak, že striedajú prúdenie vzduchu. Na krátky čas vytečie odvádzaný vzduch, na ďalšie krátke obdobie (zvyčajne 20 alebo 30 sekúnd) vchádza čerstvý vzduch. Prechod sa uskutočňuje v jednej trubici, kde je tiež výmenník tepla, ktorý ohrieva prichádzajúci vzduch, s nepretržitým výkonom v dôsledku striedania prietoku.

Kontinuálne –  Systém kontinuálneho prietoku namiesto toho používa dva odlišné kanály, jeden pre privádzaný vzduch a druhý pre odchádzajúci vzduch.

Systémy s nepretržitým tokom sa postupne delia na:

Rovnoprúd –  dva prúdy vzduchu prúdia paralelne v rovnakom smere.

Protiprúd –  dva prúdy vzduchu prúdia paralelne v opačných smeroch.

Prekročené –  obidva prúdy vzduchu navzájom zvierajú pravý uhol.

Protiprúdový križovaný systém RMV kombinuje obidve charakteristiky, pričom prúdy vzduchu prechádzajú v prvej časti cesty a potom pokračujú paralelne v opačných smeroch.

3. Výmenník tepla

Výmenník tepla je zariadenie na rekuperáciu tepelnej energie obsiahnutej vo vzduchu. V systéme RMV výmenník rekuperuje tepelnú energiu odchádzajúceho zatuchnutého vzduchu a prenáša ju do prichádzajúceho čistého vzduchu, aby sa minimalizoval energetický odpad. K tejto úspore dochádza v lete aj v zime. Prichádzajúci vzduch je možné predhriať ale aj predchladiť, aby sa optimalizovala tepelná energia a minimalizovali náklady na vykurovanie. Náklady na vykurovanie a chladenie by boli v skutočnosti oveľa vyššie v prípadoch, keď sa výmena vzduchu vykonáva niekoľkokrát denne otváraním okien.

Existujú rôzne typy systémov na spätné získavanie tepla, ktoré sa líšia hlavne výmenníkom a cestami , ktoré v nich vedie vzduch. Najpokročilejšie sú schopné rekuperovať nielen citeľné teplo vzduchu , t.j. dané teplotou, ale aj latentné teplo obsiahnuté vo vlhkosti. Je to entalpický výmenník, ktorý tiež úplne zabráni tvorbe kondenzácie, typickej pre klimatizačné systémy.

4. Typy RMV – Centralizované a decentralizované

Centralizované – Centralizované RMV je systém, ktorý poskytuje jediný stroj na cirkuláciu vzduchu v domácnosti. Toky sú riadené cez prívodné a vratné potrubie, ktoré je zvyčajne integrované do podhľadov alebo servisných miestností. Používa sa hlavne vo veľmi veľkých komplexoch budov, ako sú napríklad nemocnice. Správne použitie zahŕňa pravidelnú dezinfekciu potrubí, aby sa zabránilo tvorbe baktérií vo vnútri potrubí.

Decentralizované – Decentralizované systémy pozostávajú z niekoľkých strojov RMV na samostatnú správu každej miestnosti. Vďaka tomu je možné stroje prispôsobiť potrebám každého prostredia, vyhnúť sa použitiu potrubia a malým rozmerom. Bodové ventilačné jednotky môžu byť namontované na stenu typu Plug & Play, môžu byť zapustené do steny alebo integrované do okenného otvoru. Tento systém je vhodný najmä pre existujúce domy a rekonštrukcie.

5. Výhody RMV

Používanie Riadeného Mechanického Vetrania namiesto otvárania okien má niekoľko výhod.

Vysoká filtrácia vzduchu – Systémy RMV vybavené vysoko účinným filtračným systémom, ako je Helty Flow, sú schopné zastaviť peľ, aj jemný prach, ktoré sú suspendované vo vonkajšom vzduchu, čím zlepšujú kvalitu vzduchu a vzduch v dome. Optimálny a konštantný tepelný komfort, na rozdiel od klimatizácie alebo odvlhčovača vzduchu je ventilácia typu RMV schopná znížiť nadmernú vlhkosť a udržiavať konštantnú vnútornú teplotu pri zachovaní správnej rovnováhy prostredia. Ďalej tým, že zabráni nepríjemnému prievanu, zaručuje optimálne pohodlie aj keď stojíte v blízkosti stroja.

Zníženie rizika smrti zo znečisteného domu – vďaka systému núteného vetrania je vzduch v dome vždy čistý, bohatý na kyslík a filtrovaný, zatiaľ čo zatuchnutý vzduch nasýtený škodlivinami s nadmernou vlhkosťou sa odsáva a uvoľňuje von, kde sa rozptyľuje. Týmto spôsobom môžete lepšie dýchať vzduch očistený od škodlivých látok, jemného prachu, peľu a baktérii. Znižuje sa tak riziko alergií, alergickej nádchy, astmy a iných smrtí v dôsledku znečistenia vnútorného ovzdušia.

Úspora energie – rekuperačná jednotka umožňuje vysokú úsporu nákladov na vykurovanie a chladenie s výrazným obmedzením nákladov vo vyúčtovaní. Je tichá a vyhýba sa nutnosti otvárať okná a počuť vonkajšie zvuky.

6. Vlastnosti a funkcie

Pre rôzne modely RMV je k dispozícií niekoľko funkcií a možností.

Bezplatné chladenie – znamená keď vonkajší vzduch dosiahne nižšiu teplotu ako vnútorný. Systém pred jeho zavedením do životného prostredia zastaví funkciu spätného získavania tepla, aby sa udržal najlepší tepelný stav. Takto sa do interiéru vnáša prirodzene čerstvý vzduch -prírodná klimatizácia bez akýchkoľvek nákladov. Technológia Free Cooling systémov RMV Helty Flow využíva rozdiel v teplotách medzi interiérom a exteriérom a maximalizuje pohodlie interiéru bez použitia klimatizácie. S voľbou Free Cooling, systém sám blokuje alebo spúšťa činnosť výmenníka tepla na základe teploty vonkajšieho vzduchu, čím zaisťuje stálu pohodu a efektívne zníženie spotreby.

Technológia Free Cooling – je obzvlášť užitočná počas letnej noci a v polovici sezóny, keď je vonkajšia teplota chladnejšia. Nevyžaduje dodatočný prísun energie, s úsporou až 50% a umožňuje Vám udržiavať optimálnu domácu bezpečnosť, ťažiť z čerstvého vzduchu bez nutnosti mať otvorené okná.

Senzor kvality ovzdušia – k najpokročilejším systémom nútenej výmeny vzduchu patria snímače, ktoré sú schopné detekovať úrovne znečisťujúcich látok v ovzduší. Následne regulujú výmenu vzduchu a vždy zaručujú najlepší komfort. Hlavnými snímačmi sú hygrometrický snímač, ktorý meria vlhkosť a snímač VOC, ktorý riadi prchavé organické látky a znečisťujúce látky, ktoré ohrozujú zdravie.

Aplikácia – vyhradená aplikácia umožňuje maximálne pohodlie pri ovládaní systémov RMV a optimalizácií funkcií stroja. Okrem toho môže pracovať v synergií so senzormi znečisťujúcich látok a poskytovať informácie o ich hladinách a kvalite vnútorného preplnenia.

Hyperventilácia – táto funkcia je nevyhnutná na zabezpečenie rýchlej a masívnej výmeny vzduchu v situáciách, v ktorých je vnútorné prostredie obzvlášť namáhané, napríklad v prípade preplnenia.

Nastaviteľný prietok – je možné nastaviť prietok vzduchu v závislosti od veľkosti miestnosti a počtu osôb.

Nočná funkcia – funkcia so zníženou rýchlosťou a LED svetlom, tichá a ideálna na použitie v spálňach.

Signál výmeny filtra – varovanie, ktoré signalizuje potrebu výmeny vstupného a výstupného filtra.

Diaľkové ovládanie – na ovládanie jednotky z ktoréhokoľvek miesta v domácnosti.

7. Koľko stojí RMV?

Náklady na riadený systém mechanického vetrania sa líšia podľa typu systému a zvoleného stroja. V závislosti od charakteristík vnútorného prostredia a činností vykonávaných v rôznych miestnostiach sú k dispozícii rôzne modely s rôznymi výkonmi a cenami.

8. Čo ovplyvňuje cenu?

Jedno alebo dvojité prúdenie – menšie a lacnejšie jednoprietokové systémy sú vybavené jedným potrubím, ktoré odsáva a privádza vzduch v striedavých obdobiach. Výmenník tepla, ak je prítomný, je umiestnený vo vnútri potrubia a nie je schopný zaručiť vysoký výkon počas celého procesu zavedenia, ale iba v určitých momentoch. Dvojprúdové ventilačné stroje sú naopak väčšie, v priemere nákladnejšie a vybavené dvoma odlišnými kanálmi, zvyčajne menšími. Jeden sa stará o odsávanie zatuchnutého vzduchu, zatiaľ čo druhý nasáva vzduch zvonku. Systém je tak schopný zaručiť nepretržitú výmenu vzduchu v interiéri a stabilný výkon výmenníka tepla, ktorý si zachová maximálnu účinnosť v ktorejkoľvek dobe činnosti.

V závislosti od typu rekuperačnej jednotky sa ceny môžu výrazne líšiť. Výhodné sú entalpické výmenníky, ktoré tiež rekuperujú latentné teplo obsiahnuté vo vlhkosti vzduchu.

Filtračný systém –  na zaistenie zdravého životného prostredia je nevyhnutná sada vysoko účinných filtrov, ktoré sú schopné zastaviť peľ aj jemný prach, ako napríklad štandardné filtre F7 v systémoch RMV Helty Flow.

 Palubné príslušenstvo – ako CO2, VOC a vlhkomerný senzor, freecooling, diaľkové ovládanie, hyperventilácia, nočná funkcia, App.

 Výkon – Okrem účinnosti pri spätnom získavaní tepla je potrebné brať do úvahy aj elektrickú spotrebu stroja, ktorá musí byť obmedzená.

9. Čističky a ionizátory

Ionizátory sú zariadenia, ktoré vytvárajú ióny alebo molekuly plynov tvoriacich vzduch, ktoré sú negatívne alebo kladne nabité. Tieto ióny suspendované vo vzduchu sa viažu so znečisťujúcimi časticami obsiahnutými vo vzduchu, ako sú prach a peľ, ktoré sa potom usadzujú na povrchoch, ako sú steny miestnosti. Čističky sú vybavené filtrami, ktoré zastavujú znečisťovanie častíc, ako je jemný prach. K dispozícii sú rôzne modely s rôznymi filtrami, ako napríklad HEPA filtre alebo filtre s aktívnym uhlím, schopné filtrovať prach, peľ, baktérie a iné škodlivé látky obsiahnuté vo vnútornom vzduchu. Ani jeden z týchto dvoch typov prístrojov však nie je schopný meniť vzduch v interiéri, takže nadmerná koncentrácia vlhkosti, oxidu uhličitého a iných škodlivých plynov zostáva nezmenená.

10. Prečo si nainštalovať RMV ?

Jedným z dôsledkov čoraz efektívnejšej izolácie obvodového plášťa budovy s veľmi výkonnými oknami a izolovanými stenami je, že je dom vzduchotesný. Moderné domy majú tendenciu byť zvonku úplne utesnené, týmto spôsobom sa škodliviny zdraviu škodlivé hromadia vo vnútri a predstavujú nebezpečenstvo pre zdravie obyvateľov domu. Preto je v domoch a kanceláriách potrebná nepretržitá a dostatočná výmena vzduchu. Týmto spôsobom je chránené zdravie ľudí, ktorí v ňom žijú, a zabráni sa alergiám, nádche a iným chorobám, dokonca aj závažným v dôsledku znečistenia ovzdušia.

Významnou výhodou je tiež energetická účinnosť a úspora účtov. Ďalej vám RMV umožňuje žiť v zdravšom a pohodlnejšom prostredí, ktoré zaručuje vyššiu úroveň koncentrácie a produktivity.

11. Daňové odpočty pre RMV

Helty decentralizované jednotky mechanického vetrania, ktoré sú vybavené systémom rekuperácie tepla s účinnosťou 91 %, môžu využiť daňové odpočty 3 spôsobmi:

  1. 50% odpočet pre úsporu energie
  2. 50% odpočet pri renovácii budovy
  3. 65% odpočet za rekvalifikáciu energie