1. Čo sú to plesne? 

Plesne sú mikroorganizmy ktoré patria do skupiny húb, ktorá má viac ako 100.000 klasifikovaných druhov, vrátane kvasiniek, aj keď celkový počet môže byť oveľa vyšší. Rôzne druhy plesní sa prispôsobili na život a množeniu sa vo veľmi odlišných podmienkach. Napríklad plesne, ktoré sa vyvíjajú na povrchoch stien, sa líšia od plesní, ktoré sa nachádzajú na syroch a ešte stále sa líšia od tých, ktoré sa tvoria na kožených alebo vlnených odevoch vo vnútri skríň. V súčasnosti sa podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odhaduje, že existuje asi 300 druhov plesní, ktoré sa môžu v rôznych podmienkach vyvinúť v domácom prostredí. Z nich je asi 60 veľmi rozšírených a v rámci nich je 5, ktoré sú takmer vždy prítomné.

2. Ako sa tvoria plesne ?

Reprodukcia plesní sa vykonáva prostredníctvom spór, to znamená že sa vykonáva  prostredníctvom malých reprodukčných buniek, ktoré môžeme asimilovať so semenami rastlín, ktoré sa uvoľňujú do vzduchu podľa fázy biologického cyklu mikroorganizmu. Množstvo spór, ktoré sa uvoľňujú z plesní je naozaj veľmi vysoké. V skutočnosti sú vždy prítomné vo vzduchu a to ako vo vnútri budov tak aj vonku. Prítomné sú až do takej miery, že každý z nás za normálnych podmienok v priemere vdýchne medzi 10 a 10.000 spór denne, ktoré sa stávajú oveľa nebezpečnejšími, ak žijete v kontaminovanom prostredí. Okrem toho zostávajú spóry pozastavené vo vzduchu po veľmi dlhú dobu a ak nenájdu podmienky pre rozvoj môžu zostať aktívne po dobu niekoľkých rokov, pripravené množiť sa, akonáhle nájdu dostatok vlhkosti.

Mnohé plesne tiež vytvárajú kyslé látky schopné vytvoriť koróziu podpier, na ktorých sa usadia a následne, z ktorých odoberajú výživu. Pomerne často si môžeme všimnúť, že povrchy, kde sa tvorili plesne, vykazujú známky korózie aj po ich odstránení a vyčistení. Často je poškodenie spôsobené plesňou na materiáloch a bytových materiáloch nezvratné a aj obzvlášť vysoké.

3. Prečo sa tvoria plesne?

Plesne sa vytvárajú len vtedy, keď im environmentálne podmienky umožňujú rast.
Presnejšie sa vytvárajú len vtedy, ak existujú podmienky, ktoré umožňujú spóry vyvinúť a vytvoriť nový organizmus schopný reprodukcie. Tento proces je veľmi podobný ako u mnohých rastlinných činností, kde je životný cyklus ukončený.

Aké sú tieto podmienky?

1. Prítomnosť podporného povrchu

2. Dostatočne vysoká vlhkosť

3. Dostatočne nízke pH na povrchu

  1. Podporný povrch je potrebný, pretože plesne sa nevyvíjajú vo vzduchu, ale je potrebné aby sa “držali” na niečom, čo sa môže tiež stať výživou v dôsledku vyššie opísaných kyselín. Plesne sa najčastejšie tvoria na materiáloch, ktoré sa často používajú. Napríklad celulóza, drevo, kožené odevy, tkaniny všeobecne a niektoré akrylové farby často používané v stavebníctve.
  1. Vlhkosť vzduchu alebo povrchu, na ktorom sa vyvíja pleseň, má zásadný význam v procese tvorby všetkých mikroorganizmov všeobecne. Bez vody nie je možný žiadny druh živej formy. V prípade ak nie je vlhkosť vzduchu alebo povrchu dostatočne vysoká, tak sa pleseň nemôže vyvinúť. Je dôležité vedieť, aké sú prahové hodnoty, čo znamená hodnoty vlhkosti, pod ktorými sa plesne nevytvoria za žiadnych okolností. Pokiaľ sú hodnoty prekročené, šírenie je veľmi rýchle.
  1. Dostatočne kyslé podporné materiály sú povrchy, na ktorých sa pleseň môže usadiť, v závislosti od jej chemického zloženia. Môžu vytvárať kyslé, neutrálne alebo základné prostredie. Aby sa tak stalo, materiály musia byť rozpustné vo vode, aj keď vo veľmi nízkej miere. Údaje, ktoré naznačujú kyslosť alebo úroveň základnej hodnoty roztoku, sú hodnotou pH. PH je stupnica hodnôt v rozsahu od 0 do 14, kde pH 7 predstavuje priemerné údaje neutrálneho roztoku – od 0 do 7 sú postupne kyslejšie, zatiaľ čo od 7 do 14 sú postupne  základnejšie. Plesne sa môžu vyvinúť na povrchoch, ktoré majú pH v rozmedzí od 3 až do 11, ale dávajú prednosť kyslejším hodnotám medzi 5 a 7. Voda, ktorá sa tvorí z kondenzácie má pH asi 5 až 6 a je ideálna pre podporu proliferácie plesní na povrchoch. Ak majú podpery dostatočne základné hodnoty pH, pleseň sa nemôže usadiť a menej sa množí. Ak sú povrchy neutrálne alebo mierne kyslé, podmienky ich vývoja sa stávajú veľmi priaznivými. To znamená, že v prípade, že povrchy sú základné, napríklad ako sú steny maľované čistým prírodným vápnom, na ktorých pH čerstvého materiálu je asi 13 a neskôr okolo 10,5, keď sú tieto reakcie dokončené, plesne sa nikdy nevytvoria. Stačí im, že je v priebehu času na rovnakých povrchoch vytvorená ľahká vrstva prachu, nečistôt a plesne budú mať možnosť použiť túto vrstvu ako podporu, bez toho, aby prišli do styku so základnými látkami podpory. To vysvetľuje, prečo sa plesne rozvíjajú ľahšie v špinavých a prašných priestoroch.

4. Prečo sú plesne zlé pre naše zdravie ?

Plesne nie sú len nepríjemný estetický prejav, nie je to len problém mať špinavú alebo zafarbenú stenu. Škody ktoré robia, sú hlavnou zdravotnou príčinou. Takmer všetky škody spôsobené plesňou sú škody,  ktoré rôznymi úrovňami závažnosti a intenzity ovplyvňujú dýchací systém. Zriedkavejšie tiež postihujú oči a  spôsobujú podráždenie očí a pokožky s rôznymi prejavmi. Je potrebné mať na pamäti, že máme vždy rôzne množstvo prachu vo vzduchu, rôzne zloženie, tvar a veľkosť. Dýchanie prachu je vždy škodlivé pre ľudské zdravie, bez ohľadu na povahu a typ, čím menšie sú tým hlbšie sú v bronchiálnom systéme, a tým viac sú škodlivé pre telo.

Prach, ktorý sa tiež nazýva “tuhá častica”, môže mať odlišné chemické zloženie a v závislosti od toho môže mať veľmi odlišné účinky. Niektorý je karcinogénny, ako napríklad azbestové vlákno. Iné ako kremíkové častice spôsobujú aj vážne ochorenia, ako je silikóza, niektoré sú inertné a hoci nereagujú s telom, majú tendenciu hromadiť sa, dráždiť sliznicu a znižovať funkčnosť priedušiek a pľúc. Zlomok celkových tuhých častíc pozostáva z takzvaných biologických tuhých častíc, ktoré sa skladajú z biologických práškov zložených najmä zo spór plesní, peľu a iných mikroorganizmov, ako sú vírusy a baktérie, ktoré sa často nachádzajú vo vzduchom prenášaných aerosólach.

Spóry plesní sú jednou zo zložiek biologických tuhých častíc a sú schopné spôsobiť krátkodobé a dlhodobé poškodenie exponovaných organizmov, so zriedkavými smrteľnými následkami. Najčastejšie úmrtia v prípade vystavenia značného množstva spór dýchacích ciest sú spojené s podráždením slizníc, astmy, alergénnosti, povedomia, toxikózy, všeobecnej malátnosti a v najzávažnejších prípadoch aj pľúcnych infekcií. Organizmus, ktorý je v strese pre nepretržitý kontakt s toxickými spórami, zavádza obranné mechanizmy, ktoré môžu viesť k nežiadúcim vedľajším účinkom, ako sú alergie. Veľmi často sa jedinci, ktorí boli pomerne dlho vystavení spórom, stali precitlivenou a počas novej expozície, aj keď v minimálnom množstve, pre ktoré iní jedinci nemajú žiadne príznaky, vyvinú veľmi intenzívne reakcie s niekedy veľmi vážnymi následkami. Tí najviac postihnutí toxickými účinkami spór sú deti, starší ľudia, diabetici, užívatelia chemoterapie. Treba poznamenať, že takmer všetky úmrtia spôsobené vystavením spór majú tendenciu zaznamenávať, ktoré má spôsobiť na dlhodobé poškodenie. Veľmi často situácie generalizovanej malátnosti, ako je únava, migréna, suchá koža, poruchy spánku alebo nálady, ťažkosti s udržaním pozornosti a koncentrácie, sú poruchy spôsobené vystavením spór plesní, ale je veľmi ťažké rozpoznať ich.

Potom sú tu extrémne prípady, našťastie zriedkavé, kde jedinci s už ohrozenými klinickými rámcami, teda veľmi oslabení, môžu trpieť veľmi vážnym poškodením niektorých foriem, najmä rodu Aspergillus, ktoré sú tiež schopné spôsobiť ich smrť.

5. Pôsobenie plesní v dome

Škody spôsobené plesňou na nábytok a všetko, čo je prítomné v dome, sú bohužiaľ veľmi časté. Často je obsah skríň naplnený plesňou pomerne rýchlo, najmä v chladných mesiacoch, v suterénnych miestnostiach alebo v tých, ktoré nie sú dostatočne vetrané. Jedlo ktoré sa skladá zo živín, sa stáva ľahkým cieľom pre plesne. V závažných prípadoch plesne nenapraviteľne poškodzujú iné predmety, ktoré sú bežné alebo prítomné v dome, ktoré sú tým vystavené biologickej agresii.

Nie je nezvyčajné, že obrazy, textil, knihy, umelecké diela a iné cennosti sú vážne poškodené biologickými útokmi. Predmetom štúdia na reštaurátorských kurzoch najlepších akadémií, ktoré sa zaoberajú ochranou umeleckého dedičstva, je práve biodeteriorament, čo svedčí o tom, že ide o mimoriadne dôležitú tému.

Okrem toho nadmerná vlhkosť výrazne znižuje životnosť elektronických súčiastok obsiahnutých v počítačoch, elektronických kartách a pamäti, televízoroch, domácich implantátoch a podporuje oxidáciu kovov. Tiež poškodzuje cennosti ako sú šperky, hodinky, starožitné zbrane a iné umelecké diela.

Okrem uvedených škôd by sme nemali zabúdať, že hrubé plesne sa usádzajú na povrchoch domácich stien a to najmä v horných rohoch v kontakte s podlahami, za nábytkom a všeobecnejšie v miestach najväčšej tepelnej disperzie. V týchto prípadoch, okrem sanitácie, ktorá musí byť vždy vykonaná keď je budova silne kontaminovaná plesňami a ich spórmi, budete nevyhnutne musieť obnoviť obraz a možno aj nosné plochy, aby boli skorodované dôkladne.

6. Ako zabrániť plesniam ?

Prevencia kontaminácie plesňami je vždy a v každom prípade najlepším riešením na ochranu zdravia obyvateľov a na zabránenie poškodenia nábytku, doplnkov a rôzneho vybavenia a to ako na nových budovách aj v tých, ktoré sú staršie. Najrozumnejšou voľbou je zabrániť spórom v hľadaní vhodných podmienok na ich osídlenie a následný vývoj.

Prevencia plesní je v skutočnosti pomerne jednoduchý postup, ktorý môže vykonať každý prostredníctvom niekoľkých jednoduchých trikov. Ako je vysvetlené vyššie, plesne potrebujú na usadzovanie a vývoj veľmi málo: chemicky nezákladný povrch, vlhkosť a minimum výživných látok. Ovládaním týchto prvkov pomocou potrebných preventívnych opatrení je možné vytvoriť podmienky na zabránenie kontaminácii plesňami v domácnosti a všeobecnejšie v prostrediach, kde sa plesne usadia.

Používanie vápenných omietok alebo dosiek na báze kremičitanu vápenatého na steny a prírodných vápenných farieb je nepochybne dobrým postupom, ako sa vyhnúť nástupu kontaminácie povrchovou formou, ale často to nestačí. Prahové hodnoty relatívnej vlhkosti vzduchu, ktoré umožňujú vznik a rozvoj biologických aktivít, sú:

– pre plesne najmenej 80% relatívnej vlhkosti,

– pre roztoče najmenej 65% relatívnej vlhkosti,

– pre baktérie najmenej 51% relatívnej vlhkosti.

Preto aj keby všetky povrchy domu mali byť pokryté antibakteriálnymi a protiplesňovými materiálmi, ako je vápno, kremičitan vápenatý alebo soli striebra, bez toho, aby sa obmedzila vlhkosť vnútorného vzduchu, kontamináciu roztočmi možno považovať nielen za možnú alebo pravdepodobnú, ale dokonca za určitú. Bez vylúčenia konkrétnej možnosti tvorby plesní vo vnútri šatníkov, na kožených odevoch, v topánkach a všeobecnejšie na všetkých materiáloch, ktoré sú vzácnou výživou pre tieto nepríjemné prírodné rozkladače.

Je určite dobrý nápad urobiť plášť budovy tak, aby bol dobre tepelne izolovaný. Týmto spôsobom je zabezpečené, aby povrchové teploty stien a stropov boli dostatočne vysoké na to, aby sa zabránilo tvorbe kondenzovanej vody a ešte lepšie boli lokalizované hodnoty RH v blízkosti povrchov menšie ako 80%. Ale to nestačí. Je potrebné pamätať na veľmi dôležitý fakt, ktorý sa týka množstva vodnej pary, ktoré sa každý deň produkuje a evakuuje do domu. V priemere ľudské činnosti, ktoré prebiehajú vo vnútri obytnej budovy, produkujú množstvá vodnej pary v rozmedzí od 2 do 3 litrov na každého obyvateľa. To znamená všetku paru generovanú dýchaním, potením pokožky, osobnou hygienou, varením jedla, sušením bielizne, umývaním podláh atď. Tieto hodnoty veľmi závisia od zvykov obyvateľov a prítomnosti rastlín, akvárií alebo domácich miláčikov a od obsadenosti budovy, tj. Od 24 hodín stráveného v interiéroch. Ak vezmeme do úvahy priemernú rodinu 2 dospelých a dvoch maloletých, s obsadenosťou asi 60%, t. j. 14 hodín strávených v interiéri v porovnaní s 10 hodinami strávenými vonku, sa množstvo vlhkosti privedené do budovy pohybuje medzi 9 až 12 litrov vody vo forme vodnej pary.

Takmer všetky fenomény tvorby plesní a kondenzácie v budovách sú dôsledkom nadmernej vlhkosti spôsobenej nerovnováhou medzi parou privádzanou do budovy a odsávanou parou. Opakuje sa situácia, keď sa otváranie okien neuskutočňuje s potrebnou pravidelnosťou a frekvenciou.

V dôsledku nepretržitej výroby pary súvisiacej s činnosťami, ktoré sa uskutočňujú v budove, majú hodnoty RH tendenciu dosahovať pomerne vysoké hodnoty, a to až do tej miery, že umožňujú a uprednostňujú šírenie biologických aktivít škodcov. Najlepšie riešenie bude vždy také, ktoré zabezpečí nepretržité vyváženie medzi vyrobenou parou a tou, ktorá je evakuovaná s nulovým vyvážením. Prakticky všetka prebytočná para musí byť pri vytváraní „odplavená“, aby sa zabránilo jej hromadeniu. Pri absencii nadmernej vlhkosti sa jednoducho zabráni tvorbe plesní, pretože chýba základný prvok, ktorý umožňuje ich množenie, a to voda.

Ideálna hodnota relatívnej vlhkosti, ktorá sa má neustále udržiavať vo vnútri budovy, je podľa talianskej legislatívy 50% s možnými výkyvmi o 10% viac alebo menej. Napríklad švajčiarsky štandard je reštriktívnejší a označuje ako optimálnu hodnotu 40%, vždy s výkyvmi plus alebo mínus 10%.

7. Ako sa zbaviť plesní ?

Ak sú obytné priestory alebo miestnosti, kde sa uchovávajú materiály rôzneho charakteru, kontaminované plesňami, je predovšetkým potrebné konať veľmi rýchlo. Prvým dôvodom je, že ich vývoj má tendenciu byť progresívny, to znamená obsadzovať priestory, ktoré sú postupne väčšie a rýchlejšie. Druhým je na druhej strane obmedzenie a minimalizácia času vystavenia toxickému pôsobeniu spór na ľudí.

Čím viac času strávite dýchaním spór, tým viac sa poškodí organizmus, ktorý kontaminované priestory používa.

Čím viac spór sa vytvorí vo vnútornom prostredí, tým vyššia je pravdepodobnosť, že môžu kolonizovať ďalšie priestory a iné povrchy, ktoré do tej doby ešte neboli kontaminované. Preto: čo najskôr vylúčte podmienky rizika a nebezpečenstva pre ľudí a súčasne zabráňte progresii kontaminácie. Náprava problémov s plesňami musí nevyhnutne prebiehať na dvoch frontoch. Prvým je odstránenie príčin, ktoré umožnili a umožnili rozvoj biologických aktivít, čím už neexistujú podmienky pre novú budúcu kontamináciu.

Zároveň alebo najneskôr ihneď po tom je potrebné vyčistiť miestnosti, povrchy a kontaminované predmety, ktoré stále obsahujú veľké množstvo spór vo forme usadených a vzduchom rozptýlených častíc. Ak tieto spóry nebudú eliminované, spôsobia, že bude prostredie nezdravým ešte veľmi dlho a v budúcnosti budú mať tendenciu vytvárať nové kontaminácie. Po identifikácii príčiny ktorá spustila tvorbu plesní, ktorú možno takmer vždy pripísať alebo v každom prípade súvisí s nedostatočným vetraním, v prípade potreby pristúpime k inštalácii automatického ventilačného systému, ktorý vyrovná nedostatok výmeny vzduchu v priestoroch.

Automatické ventilačné systémy vám umožňujú odstraňovať prebytočnú vlhkosť obsiahnutú vo vzduchu v interiéri a udržiavať hodnoty relatívnej vlhkosti vzduchu stabilne nízke a zabrániť tak tvorbe plesní a roztočov v obytných priestoroch. V niektorých prípadoch bude na elimináciu podmienok priaznivých pre tvorbu plesní a kondenzáciu potrebné zlepšiť tepelný výkon obvodového plášťa budovy, inými slovami, bude treba na budove vykonať tepelnoizolačné práce. Môžu byť rozsiahle, ako napríklad vonkajší plášť, izolácia strechy alebo vyfukovanie dutín, alebo lokalizované, ako napríklad aktívna alebo pasívna korekcia tepelných mostov.

Pri čistení prostredí kontaminovaných plesňami je dôležité mať na pamäti, že musia byť odstránené všetky príčiny rizika a nebezpečenstva pre ľudí spojené s prítomnosťou spór. Najskôr by sa povrchy mali čistiť iba mokré, najlepšie roztokom hydrogen-uhličitanu sodného, ​​aby sa zabránilo rozptýleniu spór, ktoré sa usadzujú na predmetoch vo vzduchu. Následne budú priestory dôkladne vyčistené pomocou vysávača s HEPA filtrom. Filtre v tejto kategórii (z anglického vysokoúčinného vzduchového filtra pevných častíc) sú schopné zadržať spóry v nich a zabrániť ich opätovnému zavedeniu do ovzdušia.

Všetky textílie, odevy a predmety nachádzajúce sa v kontaminovaných miestnostiach sa musia umyť pod tečúcou vodou alebo alternatívne vyčistiť hlbokým odsatím a potom pretrieť vlhkou handričkou. Personál vykonávajúci regeneráciu musí mať primerané osobné ochranné prostriedky, ako sú rukavice, ochranné okuliare, maska ​​a jednorazové kombinézy, aby sa minimalizovalo riziko biologickej kontaminácie.

V iných štátoch môžu regeneráciu a čistenie priestorov kontaminovaných plesňami vykonávať iba adekvátne vyškolení a pripravení pracovníci, pretože ide o procesy, pri ktorých je pracovník vystavený možnému nástupu chronických chorôb, ako sú astma alebo alergie . Po odstránení príčin tvorby plesní, ktoré ako je uvedené vyššie, je takmer vždy možné pripísať zlému vetraniu a / alebo potrebe tepelnej korekcie budovy a po vykonaní rekultivácie, t. j. odstránenia všetkých spór prítomných v areáli, je potrebné pôsobiť na povrchy stien.

Ak je existujúca farba nepriepustného akrylového typu, je lepšie ju odstrániť a nahradiť priehľadnou farbou alebo farbou vyrobenou z čistého prírodného vápna alebo na báze vápna. Priedušnosť farby nemá žiadny vplyv na schopnosť stien odvádzať vlhkosť z budovy, vykonáva však ďalšiu užitočnú funkciu, ktorou je umožniť omietke absorbovať kondenzáciu a potom ju vrátiť, čo má priaznivý efekt na miestnej úrovni. Pôsobí trochu ako tlmič nárazov pre vrcholy vlhkosti prostredia.