1. Čo sú to alergie ?

Alergie sú reakciou imunitného systému na určité látky, ktoré náš organizmus považuje za škodlivé, aj keď v skutočnosti nie sú. Táto nadmerná reakcia spôsobuje rad rôznych reakcií a symptómov v závislosti od typu alergie, ktorá sa vyskytuje ako je kašeľ, kýchanie alebo výskyt červených fľakov na koži.

2. Čo spôsobuje alergie ?

Existujú rôzne druhy alergie: najbežnejšia je potravinová alergia a respiračná alergia. Zatiaľ čo pri potravinových alergiách sa alergická reakcia vyvoláva požitím potravy obsahujúcej alergén, v prípade respiračných alergií sa spúšťajúce látky nachádzajú vo vzduchu, ktorý dýchate a dýchacie cesty sú alergickými prejavmi ovplyvnené ako prvé.

Hlavné alergény, ktoré spôsobujú respiračné alergie, sú:

peľ

zvieracia srsť

plesne a spóry húb

3. Alergie a dýchacie cesty

Podľa časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology majú alergické ochorenia vážny dopad na taliansku populáciu: 25 až 35% trpí alergickou nádchou a 5 až 15% astmou. Toto je rýchlo rastúci fenomén: za posledných 25 rokov sa prípady alergickej nádchy zvýšili o 700%.

4. Alergie na peľ

Peľ je jedným z hlavných faktorov spôsobujúcich respiračné alergie u ľudí. Obdobie najbohatšie na peľ, v ktorom je sústredená väčšina príznakov alergie, je medzi jarou a letom, najmä mesiacmi apríl, máj a jún, ale v skutočnosti sú to pele rôznych druhov rastlín. Stromy sú prítomné takmer po celý rok. Na zistenie, kedy sú prítomné najvyššie koncentrácie peľu, sú k dispozícii špeciálne peľové kalendáre, ktoré sa pravidelne aktualizujú. Alergici by sa mali vyhýbať vychádzkam v okamihoch najväčšej koncentrácie peľu a dodržiavať zodpovedné správanie, aby sa chránili pred peľom v domácnosti.

5. Alergia na roztoče

Roztoče sú malé zvieratá, ktoré sa živia organickými zvyškami ako sú lupiny z ľudí a zvierat, huby, plesne, peľ, zvyšky hmyzu, baktérie. Prachové roztoče sa živia prachom tvoreným týmito zvyškami, v ktorom je od 100 do 500 kusov na gram prachu. Roztoče patria medzi hlavné príčiny alergických symptómov, ako sú kašeľ, astma, dermatitída, svrbenie pri senzibilizovaných osobách. Odstránenie roztočov pomáha znižovať príznaky alergie v domácnosti.

6. Alergia na zvieraciu srsť

Zvieracie chlpy a lupiny sú jedným z hlavných alergénov na respiračné alergické ochorenia. Prípad alergie na mačky je veľmi silný, spočíva v alergii na proteín obsiahnutý v slinách a žľazách zvieraťa, takže sa môže vyskytnúť aj v prostredí, kde už mačka nie je.

7. Alergia na plesne a spóry

Spóry plesní môžu vyvolať alergické reakcie a zápaly dýchacích ciest. Niekoľko štúdií ukazuje, že vystavenie domácnosti plesniam a vlhkosti je spojené so zvýšenou prítomnosťou respiračných symptómov, astmy a funkčného poškodenia dýchacích ciest. Konkrétne, ako uvádza ministerstvo zdravotníctva, celkové výsledky štúdií na 6-12-ročných deťoch potvrdili vzťah medzi viditeľnou plesňou a nočným a denným kašľom. Zdravý domov je nevyhnutný pre zdravie ľudí, ktorí tam žijú, najmä detí. Plesne sú dôsledkom nadmernej vlhkosti vo vzduchu v dome, ktorý je potrebné vylúčiť, pretože okrem plesní spôsobuje aj množenie roztočov, ktoré zase vytvárajú ďalšie alergény.

8. Aké sú príznaky alergie?

Medzi príznaky respiračných alergií patria dýchacie cesty, takže sú veľmi podobné prechladnutiu, kýchaniu a kašľaniu, ale zahŕňajú aj nádchu, zápal spojiviek, astmu, dermatitídu, rozsiahle alebo lokalizované svrbenie.

9. Dôsledky na zdravie

Okrem viac alebo menej výrazného nepohodlia, ktoré alergia spôsobuje s úplnými príznakmi, môžu podporovať vznik ďalších chorôb: tí, ktorí trpia na rinitídu, majú trikrát väčšiu pravdepodobnosť vzniku astmy ako tí, ktorí na toto ochorenie netrpia. Poruchy spôsobené alergickými reakciami môžu mať tiež vplyv na kvalitu spánku.

10. Ako zmierniť príznaky alergie

Na potlačenie nástupu príznakov je potrebné osvojiť si niektoré denné návyky. Dodržiavať časté čistenie domáceho aj pracovného prostredia, obmedziť alebo ak to nie je možné, venovať osobitnú pozornosť predmetom, ktoré môžu obsahovať roztoče a plesne ako sú kreslá, pohovky, koberce, vankúše, postele a posteľná bielizeň. Vykonávať pravidelnú údržbu klimatizačných zariadení. Je tiež nevyhnutné vyhnúť sa fajčeniu, dodržiavať vyváženú stravu a nepriberať na váhe.

11. Zdravé dýchanie pre naše zdravie

Vzduch je prvou a základnou výživou pre život. Môžeme vydržať niekoľko dní bez jedla alebo pitia, najviac však niekoľko minút bez dýchania. Dospelý človek každý deň spotrebuje pri dýchaní viac ako 11 000 litrov vzduchu. Človek trávi asi 90% svojho času v interiéroch. Tu je koncentrácia biologických, fyzikálnych a chemických alergénov a znečisťujúcich látok oveľa vyššia ako vonku, kde sú znečisťujúce látky rozptýlené v objeme vzduchu, ktorý je oveľa väčší ako kubické metre obsiahnuté v obmedzenom prostredí.

Domy a miestnosti v ktorých pracujeme, sú uzavreté prostredia s obmedzenou dostupnosťou vzduchu. Asi 90% času trávime každý deň v interiéroch, takže kvalita vzduchu ktorý dýchame ovplyvňuje nielen naše zdravie, ale aj náladu, pohodlie a pracovný výkon, pretože zatuchnutý vzduch je zaťažený oxidom uhličitým. Negatívne ovplyvňuje aj koncentráciu.

12. Chráňte svoj domov pred alergiami

Vzduch vo vnútorných prostrediach ako sú domácnosti a kancelárie, môže byť veľmi znečistený. Hromadia sa škodlivé látky a často sa dostatočne nevetrá, aby sa zabezpečila potrebná výmena vzduchu. Na úpravu vnútorného vzduchu je k dispozícii niekoľko prístrojov. Ionizátor je prístroj na čistenie vzduchu, ktorý elektrickým nabíjaním molekúl plynov tvoriacich vzduch vytvára ióny, ktoré sa vo vzduchu suspendujú s časticami znečisťujúcimi látky obsiahnuté vo vzduchu, napríklad tuhé častice. Čistička vzduchu bude vybavená filtrami a špeciálnymi systémami na zadržiavanie znečisťujúcich častíc, ktoré sa hromadia v interiéroch. Pre skutočne zdravé prostredie bez alergénov musí byť výmena vnútorného vzduchu, kde sú suspendované častice ktoré spôsobujú alergie. Výmenu vzduchu je možné dosiahnuť otvorením okien aspoň raz za hodinu. To však nie je vždy možné a to jednak z dôvodu tepelných strát v chladných mesiacoch, jednak z dôvodu hluku, znečisťujúcich látok, hmyzu a peľu, ktorý môže pochádzať zvonku. Pre nepretržitú výmenu vzduchu a na filtrovanie vonkajšieho vzduchu od prachu a peľu je ideálnym riešením inštalácia systému riadeného mechanického vetrania.