Máte obavy z rizika znečistenia vnútorných priestorov? Objavte pár prirodzených spojencov, ktorí mu pomáhajú držať sa ďalej od domova.

Medzi rôznymi možnosťami používanými na obmedzenie prítomnosti znečisťujúcich látok vo vnútri budov existuje niekoľko riešení, pri ktorých sa používajú prírodné produkty a materiály. Niektoré prírodné materiály majú schopnosť spontánne rozkladať VOC a iné syntetické znečisťujúce látky.

Napríklad niekoľko vnútorných rastlín preukázalo silnú schopnosť znižovať koncentrácie prchavých látok v ovzduší, najmä formaldehydu a cigaretového dymu.

Rastliny požierajúce smog

Je potrebné poznamenať, že všetky rastliny účinne pôsobia na zachytenie častíc povrchom listov. V skutočnosti je možné si všimnúť, že listy rastlín nachádzajúcich sa v dome majú tendenciu byť pokryté prachom, a to sa deje v dôsledku pôsobenia povrchovej adhézie, ktorá v konečnom dôsledku významne znižuje množstvo pevných častíc vo vnútornom vzduchu za predpokladu, že sa často čistia. Zatiaľ, čo v prípade prachu dochádza k hromadeniu na listoch usadzovaním, čo je úplne porovnateľné s druhom filtrácie vzduchu, ktorý funguje gravitáciou, v prípade VOC skutočne klesá ich koncentrácia. Prakticky sú rastliny konzumujúce smog schopné využívať to, čo je pre nás znečisťujúca látka, to znamená, že sa tým živia pre svoje prirodzené metabolické procesy.

Rastliny, ktoré by sme mali mať doma proti znečisteniu interiérov

Niektoré rastliny sú pri eliminácii znečisťujúcich látok efektívnejšie ako iné a veľa závisí od povrchu listov. Prvé štúdie na túto tému uskutočnila NASA s cieľom vyhodnotiť možnosť použitia čistiacich rastlín počas vesmírnych misií s cieľom zlepšiť kvalitu vzduchu vo vnútri kozmickej lode. Nedávno však bolo testovaných veľa rastlín, aby sa vyhodnotila ich schopnosť znižovať domáce znečisťujúce látky, čo je téma zvyšujúceho sa záujmu o verejné zdravie na celom svete.

Výskumná skupina pod vedením profesora Vadouda Niriho z Americkej chemickej spoločnosti v štúdii uskutočnenej v roku 2016 merala efektívne znižovanie VOC v piatich z ôsmich najbežnejších rastlín v našich bytoch. Všetky rastliny sú schopné absorbovať prchavé látky, ale niektoré sú aktívnejšie ako iné, a najmä sa zistilo, že Guzmania lingulata je najúčinnejšia pri znižovaní znečisťujúcich látok, pri ktorých sa odstránilo asi 80% testovaných molekúl.

Ostatné analyzované rastliny boli: Crassula, Falangio, Consolea falcata a Dracena. Ďalšou rastlinou veľmi vhodnou na tento účel je Ficus (Ficus benjamina), veľmi častý v našich apartmánoch.

Biofiltrácia medzi príležitosťami a limitmi

Využitie rastlín na zníženie znečisťujúcich látok sa nazýva „biofiltrácia“ alebo „fytoremediácia“. Rastliny sú navyše schopné ďalej zlepšovať kvalitu vzduchu, pretože samovoľne vypúšťajú veľmi malé množstvá niektorých látok, ktoré majú za následok obmedzenie množenia baktérií a uvoľňovanie príjemných vonných esencií.

Ale buďte opatrní: treba poznamenať, že rastliny sú schopné spracovať iba minimálne množstvo prchavých látok, to znamená, že sú vhodné na použitie vo všeobecne nízko znečistených prostrediach. V skutočnosti je rádovo ich čistiaca kapacita rádovo mikrogramov, zatiaľ čo prítomnosť znečisťujúcich látok je rádovo miligramov (tisíckrát) na meter kubický vzduchu.

Ovčia vlna: prírodný čistič formaldehydu

Nie každý vie, že ovčia vlna má schopnosť absorbovať veľmi veľké množstvo formaldehydu priamo zo vzduchu. Presnejšie od 40 do takmer 100 gramov na kg produktu v závislosti od typu a farby. Čierna vlna absorbuje až dvakrát toľko formaldehydu ako biela vlna.

Štúdia, ktorú uskutočnili Elie Mansour, Simon F Curling a Graham A Ormondroyd z BioComposites Center na Bangor University vo Walese (Veľká Británia) a zverejnená v septembri 2015, preukázala mimoriadnu schopnosť tohto absolútne prírodného produktu fixovať na svojich vláknach nebezpečné látky.

Je potrebné poznamenať, že ovčia vlna akumuluje formaldehyd, ktorý ho fixuje na vláknach a eliminuje ho iba čiastočne a transformuje ho na netoxické zlúčeniny. Preto, ak sa používa ako čistiaci filter, po nasýtení vlákien sa musí materiál pravidelne vymieňať a správne zlikvidovať.