Účinky znečisťujúcich látok na ľudské zdravie vo vzťahu k životnému prostrediu sú veľmi rozmanité a rozsiahle a týkajú sa vedného odboru, ktorý nesie názov environmentálna toxikológia.

Štúdium obrovského množstva chemických látok a toho, ako môžu tieto látky v rôznych koncentráciách, dokonca aj navzájom pôsobiace, časom spôsobiť priame a nepriame príčiny smrti na organizmoch, je nepochybne predmetom veľkého odhodlania a neustáleho výskumu. Pretože sa jedná o obzvlášť širokú tému s dlhou a zložitou klasifikáciou, ponúkame iba niekoľko rád týkajúcich sa najvýznamnejších účinkov.

Bioakumulácia

V prítomnosti špecifických znečisťujúcich látok, ako sú DDT, furány, dioxíny atď., ich má telo tendenciu hromadiť v niektorých cieľových orgánoch, pričom miestne dosahuje vyššie koncentrácie ako sú látky prítomné v životnom prostredí. Tento jav môže spôsobiť veľmi vážne poškodenie orgánov postihnutých rôznymi škodlivými zlúčeninami.

Toxické účinky

Týkajú sa poškodenia, ktoré látka môže spôsobiť celému organizmu alebo konkrétnym orgánom a systémom. Jedná sa o veľmi rôzne príčiny, ktoré často pôsobia v kombinovanej forme. Napríklad veľa prchavých látok je toxických pre dýchací systém a zároveň majú aj neurotoxické účinky, ktoré pôsobia na centrálny nervový systém.

Iné zlúčeniny na druhej strane nie sú toxické ako také, ale ich metabolity sú, takže sú absorbované v tele a odbúravané, pričom sa z nich stávajú ďalšie látky, ktoré sú škodlivé alebo dokonca karcinogénne.

Početné znečisťujúce látky, vrátane ťažkých kovov, spôsobujú modifikáciu určitej rovnováhy organizmu na enzymatickej úrovni s vážnymi následkami na úrovni správnej funkčnosti orgánov a systémov.

Popri známych emisiách spaľovacích motorov generuje automobilová doprava značné množstvo znečisťujúcich látok, ktoré nepochádzajú z motora, ako napríklad prach z dôvodu opotrebenia pneumatík a kovový prach (železo a meď) spôsobený opotrebením vozidla-brzdy (doštičky aj kotúče).

Dráždivé účinky

Škodlivé látky prítomné vo vzduchu veľmi často spôsobujú dráždivé účinky na sliznicu, oči, pokožku, dýchací systém a všeobecnejšie na všetky tkanivá vystavené kontaktu so znečisťujúcou látkou s výskytom rôznych zápalov, úrovne intenzity a závažnosti.

Dôsledky sú nárast prípadov nachladnutia, zápalu priedušiek, pľúc, nádchy a rôznych foriem podráždenia pokožky, ako je kontaktná dermatitída.

Infekčné účinky

V závažných prípadoch a keď je organizmus obzvlášť oslabený, tiež v dôsledku vystavenia znečisťujúcim látkam, môžu vzniknúť infekcie spôsobené baktériami, vírusmi a zriedkavejšie plesňami. Hraničným prípadom je aspergilóza, ide o veľmi závažnú infekciu spôsobenú vdýchnutím spór plesní Aspergillus (veľmi častých v domácnostiach), ktorá sa v najťažších formách prejavuje rastom mikroorganizmu v pľúcnom tkanive postihnutého subjektu.

Alergické účinky

Všeobecne možno povedať, že znečisťujúce látky v ovzduší vždy spôsobujú zhoršenie zdravotného stavu ľudí. V prípade alergií sa často zhoršujú, keď sa zvyšuje množstvo alebo koncentrácia znečisťujúcich látok. Najbežnejším ochorením je alergická nádcha a astma, ktoré sa tiež výrazne zhoršujú, keď je vzduch znečistený výfukovými plynmi alebo biologickými časticami, ako sú spóry plesní alebo peľ.