Prečo sa v dome tvorí vlhkosť? Aké problémy spôsobuje nadmerná vlhkosť? Ako sa zbaviť vlhkosti v dome?

Vlhkosť vo vnútornom prostredí môže byť problémom, ak je prítomná v nadmernom množstve. Preto je potrebné pochopiť ako sa formuje a ako jej možno čeliť.

Vlhkosť v dome: prečo sa tvorí?

V prostredí s obmedzeným množstvom vzduchu, má prítomnosť vlhkosť suspendovaná vo vzduchu, kde má vodná para tendenciu hromadiť sa v nadmernom množstve. Iba pri našej prítomnosti vo vnútri miestnosti produkujeme vlhkosť. To isté platí aj pre rastliny a zvieratá, ktoré v dome žijú. Niektoré základné denné činnosti ako je sprchovanie alebo kúpanie, varenie, umývanie riadu, pranie a vešanie bielizne, vytvárajú vysoké množstvo vlhkosti, ktorá sa hromadí v miestnostiach a hromadí sa ako kondenzát na chladnejších povrchoch.

Nadmerná vlhkosť: Čo to pre nás znamená?

Vysoká úroveň vlhkosti spôsobuje vo vnútornom prostredí niekoľko problémov. Pri kontakte s chladnejším povrchom, ako sú napríklad okenné tabule alebo najchladnejšie miesta v murive, sa táto vlhkosť zráža a spôsobuje prítomnosť vody na povrchoch.

V tomto okamihu trvá 48 hodín, kým sa vytvorí pleseň so všetkými súvisiacimi problémami. Nadmerná vlhkosť ďalej spôsobuje množenie roztočov, ktoré spôsobujú alergie a dýchacie ťažkosti. Aj niektoré predmety prítomné v našich domácnostiach napríklad knihy, oblečenie, elektronické súčasti počítačov a telefónov, sú náchylné na nadmernú vlhkosť, ktorá vedie k ich predčasnému zhoršeniu.

Prebytočná vlhkosť: ako sa jej zbaviť?

Jediným spôsobom ako znížiť vlhkosť obsiahnutú v uzavretom prostredí je vylúčiť ju alebo zmeniť vzduch alebo použiť odvlhčovač. Je možné dodržať niekoľko jednoduchých preventívnych opatrení na lepšie riadenie úrovne vlhkosti a zabránenie kondenzácií a plesniam.

Zabráňte vešaniu bielizne vnútri, pri varení používajte digestor s externým odsávaním, po sprche otvorte okno v kúpeľni, aby ste vypustili všetku paru. Znížte počet okrasných rastlín alebo sa aspoň vyhnite stagnácií vody v tanierikoch. Po umytí podláh vyvetrajte dom, výmenou vzduchu sa okrem sušenia odstraňujú aj škodlivé chemikálie obsiahnuté v čistiacich prostriedkoch.

Prebytočná vlhkosť: Riešenie VMC

Pretože otváranie okien nie je vždy možné a to kvôli faktorom ako je vonkajšia teplota, úroveň znečistenia vzduchu a hluku v mestách, problémy s bezpečnosťou, ideálne riešenie na kontrolu úrovne vlhkosti v dome je riadené mechanické vetranie. Tento systém nepretržite vymieňa vzduch v interiéri, vytláča zatuchnutý vzduch zaťažený prebytočnou vlhkosťou, ktorá je vo vnútri domu smerom von a zavádza filtrovaný vzduch zvonka, kde je koncentrácia vlhkosti nižšia. Výmenník tepla navyše rekuperuje tepelnú energiu získanú z vykurovania a umožňuje vám šetriť peniaze a mať vždy zdravé a pohodlné prostredie na život a prácu.