Smogová pohotovosť: ako sa brániť pred jemným prachom v domácnosti i mimo nej.

V dnešnej dobe sme terčom novinových titulkov a televíznych správ, ktoré varujú pred opakovaným prekročením bezpečnostných prahových hodnôt PM10, drobných častíc, ktoré znečisťujú mestá. Smog spôsobený dopravou je iba jednou stranou mince, pretože musíme riešiť aj primárne častice, vytvárané kúrením v kachliach, krboch a kotloch. V tejto situácií, keď je vzduch veľmi znečistený, je prirodzené položiť si otázku čo robiť, aby sme sa ochránili pred jemným prachom a obmedzili škody na zdraví doma aj mimo domu.

Čo ide cez pľúca ?

Vedeli ste, že pľúca v priemere filtrujú viac ako 22 000 litrov vzduchu denne?  Že v pľúcach dospelého človeka je asi cez 300 miliónov pľúcnych alveol, mikroskopických buniek, ktoré umožňujú výmenu medzi kyslíkom prítomným vo vzduchu a krvou?

Vzduch, ktorý vdychujeme má ako prvý filtrovať pľúca, ktoré ako špongia zadržiavajú častice obsiahnuté v smogu. Čím sú tieto častice menšie, tým ľahšie prechádzajú dýchacím systémom a usadzujú sa cez vlásočnice v krvi a potom sa transportujú kamkoľvek do tela. Preto sú Pm2,5 oveľa menšie ako Pm10 a ešte zákernejšie. Tieto častice sa môžu použiť ako nosič zvlášť toxických chemikálií.

Pm2,5 jemných častíc a účinkov na zdravie

Inštitút pre ochranu a výskum životného prostredia (ISPRA) vypočítal, že v Taliansku je každoročne zaznamenaných 34 000 úmrtí, čo je prakticky 100 obetí denne v dôsledku smogu.

Posledné štatistické údaje odhadujú, že toxický vzduch v severnom Taliansku skracuje dĺžku života o jeden rok a dva mesiace. Riziká sa týkajú kardiovaskulárneho systému – stav vysokého zápalu, ktorý PM2,5 spôsobuje krvným cievam, zvyšuje artériosklérózu a riziko srdcového infarktu.

Pokiaľ ide o choroby dýchacích ciest, vystavenie časticiam môže viesť k astme, bronchitíde a pretrvávajúcemu kašľu. A bohužiaľ deti a dospievajúci platia najvyššiu cenu.

Nedávne štúdie tiež skúmajú škody, ktoré by nezdravý vzduch spôsobil mozgu. Priame súvislosti medzi znečistením a prípadmi depresie už boli spozorované. Zatiaľ čo správa zverejnená minulý rok v časopise The Lancet ukázala, že tí ktorí žijú menej ako 50 metrov od rušnej cesty, majú viac ako 7% riziko, že prepadnú demencií.

Od vonkajšieho znečistenia až po “smog” ukrytý v dome

Teraz je ten správny čas začať myslieť na vzduch, ktorý nás obklopuje a ktorý dýchame nielen vonku, ale aj vnútri triedy, v kanceláriách alebo jednoducho vo svojich domovoch. Paradoxom je, že ak svoju pozornosť presunieme do obmedzeného prostredia, kde by bolo prirodzené považovať sa za bezpečných, zvyšuje sa riziko exponenciálne.

K jemnému prachu sa pridáva prítomnosť ďalších znečisťujúcich látok rozptýlených vo vzduchu, ktoré majú tendenciu filtrovať a usadzovať sa vo vnútri jednoduchým otvorením okien.

Plyny vznikajúce pri horení ?

-výpary pri horení

-cigarety

-formaldehyd

-prchavé zlúčeniny vznikajúce pri použití lepidiel, farieb, smaltov, pary rozptýlené vo vzduchu agresívnymi chemickými čistiacimi prostriedkami

– spóry

– roztoče

– peľ

Nehovoriac o riziku spojenom s možnou prítomnosťou radónového plynu v prízemí alebo v podzemí. Je to potencionálne oveľa nebezpečnejšia zmes, ktorá má tendenciu zdržiavať sa najmä v zle vetraných miestnostiach.

Ako sa môžete brániť pred jemným prachom a nezdravým vzduchom?

Uvádzame niekoľko jednoduchých ale dôležitých preventívnych opatrení, ktoré je potrebné mať na pamäti na ochranu zdravia, najmä pri oslabených ľuďoch, ako sú deti a starší ľudia.

Prvým odporúčaním je vyhnúť sa dlhodobému vystaveniu vonkajšiemu vzduchu, v hodinách maximálnej koncentrácie smogu. Je lepšie obmedziť hry a prechádzky s deťmi v oblastiach s najvyššou koncentráciou znečisťujúcich látok.

Ďalšou dobrou pozornosťou je nevykonávať fyzické aktivity v blízkosti oblastí s vysokou premávkou alebo zvlášť znečistených oblastí, najmä ak máte kariopatiu alebo už trpíte bronchiálnou astmou. Ak cestujete na bicykli, dávajte pozor na znečistené cesty, sú to tie cesty ktoré majú  vysokú premávku, nachádzajúce sa obojstranne medzi bariérami budov a panelákov, kde stagnácia oxidu dusičitého a iných znečisťujúcich látok môže dosiahnuť najväčšie vrcholy vzhľadom na nižší priechod vzdušných prúdov.

Môžete investovať do technológie čistenia vzduchu v interiéroch, kde je ešte lepšie ak je integrovaná do včasne riadeného systému mechanického vetrania, ktorý vám okrem filtrovania a dezinfekcie prichádzajúceho vzduchu umožňuje optimálne riadiť výmenu vzduchu v jednotlivých miestnostiach, ako sú obývacia izba, kuchyňa a spálne.

Okrem uprednostňovania riedenia a evakuácie znečisťujúcich látok rozptýlených vo vzduchu zaisťuje správne vetranie miestnosti pomocou RMV (riadeného mechanického vetrania) 360 stupňový vnútorný komfort a pohodu, pretože zabraňuje problémom so zatuchnutým vzduchom, zastavuje množenie roztočov, reguluje vlhkosť, optimálnym spôsobom zabráni tvorbe kondenzácie a vypuknutiu plesní.