Smog a znečistenie v meste: čo to je, prečo sa tvorí, aké sú zdravotné riziká a ako sa brániť?

Smog a znečistenie v meste.

V zimných mesiacoch často počúvame o znečistení miest, o smogu a jemnom prachu, spolu s radom opatrení, ktoré by mali znížiť ich výskyt, ako napríklad prijatie striedavých ŠPZ alebo blokovanie dopravy. Ale o čom to je ? A aké sú dôsledky na zdravie tých, ktorí žijú a pracujú v meste? Smog alebo čierna hmla je znečistenie dolných vrstiev a atmosféry: plyn a prach rozptýlené vo vzduchu sa koncentrujú na úrovni ulíc, domov v mestách a predstavujú vážny problém pre ľudské zdravie.

Smog sa skladá hlavne z nespočetného množstva veľmi jemných prachových častíc, ktoré sa nazývajú jemný prach. Ide o prach s veľkosťou niekoľkých mikrometrov alebo tisíciny milimetra, keď sa ho nadýchame, prenáša škodlivé látky hlboko do pľúc a krvi. Najznámejšie sú PM10 s priemerom 10 mikrometrov, ale väčšina rozptýleného prachu, ktorý sa nazýva atmosférické častice, je zložený z PM2,5 štvrtiny veľkých a ešte nebezpečnejších nečistôt pre ľudské zdravie.

Čo spôsobuje smog?

Smog je zmes prachu a plynov rôzneho druhu, väčšinou spôsobený ľudskou činnosťou. Najvyššie koncentrácie sa vyskytujú v zime, pretože je to spôsobené vykurovaním domácnostiautomobilovou dopravou. Okrem toho v zime sú zrážky ojedinelé, takže dážď nemôže zmyť prach zo vzduchu. V mestách, kde je veľa domov a veľa dopravy, je smog koncentrovanejší a škodlivejší, ale jemné častice sa vyskytujú aj na vidieku a sú výsledkom hospodárskych zvierat a poľnohospodárskych činností.

Prečo je smog iba v zime?

Znečisťujúce častice, ktoré tvoria smog sa produkujú nepretržite, ale iba v zimných mesiacoch počujeme o alarmoch jemného prachu. Je to tak preto, lebo v zime sú vykurovacie systémy takmer vždy zapnuté a vytvárajú oveľa viac častíc rozptýlených do atmosféry. V zimných mesiacoch sa tiež znižujú zrážky. Dážď zráža na zem jemný prach a preto sa  čistí vzduch. V zime však málo prší a preto sa zvyšuje smog. Najvyššie koncentrácie sa dosahujú v centrách miest a v oblastiach so zvláštnou orografickou konformáciou, kde necirkuluje žiadny vzduch a produkované znečistenie zostáva stagnujúce aj po dlhšiu dobu.

Ako sa chrániť pred smogom?

Opatrenia na ochranu pred smogom sú ľahko použiteľné pre kohokoľvek:

Nejazdite po najrušnejších uliciach a ak idete autom, majte zatvorené okná, aby ste mohli využívať vzduchové filtre, ktoré chránia priestor pre cestujúcich. Ak žijete alebo pracujete vo veľmi znečistených oblastiach, vyvarujte sa otváraniu okien v čase maximálnej koncentrácie znečisťujúcich látok.

Posúďte nákup systému riadeného mechanického vetrania, ktorý dokáže meniť vnútorný vzduch zavedením filtrácie do miestností, kde peľové filtre F7 spoločnosti Helty Flow sú schopné okrem hrubšieho PM10 zastaviť aj častice PM2,5.