Už ste niekedy uvažovali o vetraní s dvojitým prietokom pre jednolôžkové izby?

Pri ľahkých rekonštrukciách alebo v domoch, ktoré na to prídu neskôr, je ťažké vložiť riadené systémy mechanického vetrania centralizovaného alebo autonómneho potrubného typu, v zásade z dvoch dôvodov: pre priestor, ktorý zaberajú a odčítajú z domu a pre problémy a nepríjemnosti súvisiace s inváznymi procesmi, ktoré by bolo potrebné implementovať. Stavebné práce na položení potrubia/dodávky aeraulických potrubí a inštalácií strojov by bolo zložité a nákladné.

Dnes zažívame fázu, v ktorej konečne dochádza k väčšiemu povedomiu o otázkach pohody domácnosti a väčšej pozornosti venovanej kvalite vzduchu, ktorý v domácnosti dýchate. Nie je potrebné obťažovať vysoko výkonného domáceho odborníka, aby zistil, že systém mechanického vetrania, ktorý riadi výmenu vzduchu medzi vnútorným a vonkajším prostredím, sa považuje za základnú súčasť každého domu, dokonca aj tých, ktoré už existujú.

Starší dom so zlým vetraním

Postupným vylepšovaním starších budov zásahmi do izolácie plášťa, plášťov, mikro-povlakov a tepelnoizolačných náterov, výmeny okien, sa dom stal energeticky výkonnejším, ale aj čoraz vodotesnejším a hermetickým. Ako uzavretá nádrž, vo vnútri ktorej sa zvyknú hromadiť rôzne kategórie znečisťujúcich látok. Čo výrazne zhoršuje zdravotný stav vzduchu, ktorý dýchame a ktorý prechádza našimi pľúcami.

Nulový prievan a nulový odpad, ale istota života v menej pohodlnom a zdravom prostredí, ak nezvládnete pravidelnú výmenu vzduchu. Podmienky, ktoré sú obzvlášť závažné pre niektoré krehkejšie kategórie, ktoré trávia väčšinu času doma: deti, starší ľudia, matky a pracovníci v domácnosti. Akumuláciu vlhkosti, CO2,VOC (prchavé organické látky) a znečisťujúcich látok vo vzduchu možno zmierniť pravidelným a častým otváraním okien na vetranie. Alebo inštaláciou riadeného systému mechanického vetrania.

Dôležitosť riadenia výmeny vzduchu

Problémy, ktoré boli kedysi zriedkavé, sú dnes takmer na dennom poriadku. Hovoríme o malátnosti a únave zo zlej kvality ovzdušia, problémoch s dýchaním spojených s plesňami, alergénmi a roztočmi, až po ešte závažnejších účinkoch v dôsledku dlhodobého vystavenia rádioaktívnym plynom ako je radón.

To je dôvod, prečo je dnes systém RMV nevyhnutný a to natoľko, že sa považuje za štvrtý systém s elektrickými, vodovodnými a klimatizačnými systémami.

Nútené vetranie je nevyhnutné, pretože rieši problém vnútorného znečistenia, zlepšuje obývateľnosť prostredia a v neposlednom rade zvyšuje hodnotu nehnuteľnosti, čo umožňuje dosahovanie úspor energie vďaka jednotke s rekuperáciou tepla.

Bodové decentralizované vetranie pre už obývané domy

Hlavnou oblasťou pozornosti spoločnosti Helty je presne riadené mechanické vetranie pre modernizáciu obytných budov: to je systém RMV špeciálne navrhnutý na inštaláciu v bytoch a starých budovách, ktoré sa nechcú vzdať výhod úpravy vzduchu a rekuperácie tepla, bez odkvapových stien a bez odstránenia medzier pre vedenie potrubí a pre umiestnenie strojov v technických priestoroch.

V prostredí, kde sa vetranie v jednej miestnosti takmer vždy zhoduje s jednopriestorovými rekuperačnými jednotkami so striedavým prúdením tepla, ktoré sú z hľadiska pohodlia a efektívneho výkonu zastarané, sa spoločnosť Helty zamerala výlučne na vývoj technológie kontinuálneho dvojitého prúdenia vzduchu.

Tieto decentralizované zariadenia sa dajú ľahko inštalovať do stien ohraničujúcich vonkajšiu stranu cez dva 8 cm otvory v samotnej miestnosti, na ktorých potom budú musieť pracovať. Súčasne riadia dva prúdy vzduchu, ktoré prechádzajú jednotkou bez dotyku alebo miešania a s nepretržitou výmenou tepelnej energie.

Zatuchnutý vzduch vychádza, dobrý a čistý vzduch – bohatší na kyslík a dôkladne filtrovaný časticami PM2,5 a PM10 – sa nepretržite privádza do miestnosti. To všetko prebieha vyvážene a podľa automatických prevádzkových nastavení alebo ktoré môžete upraviť podľa skutočných potrieb okamihu. Napríklad na večeroch s príbuznými a na večierkoch s priateľmi môžete zvýšiť rýchlosť recirkulácie a zabrániť tak zhoršeniu kvality vzduchu a eliminácii zápachu.

A okná? Môžu zostať zatvorené, vyhýbate sa odpadu a nepríjemným pachom a baktériám (smog, jemný prach, peľ, ale triviálne tiež hmyz a nepríjemné zvuky).

Malá veľkosť, dizajn navrhnutý tak, aby sa dal integrovať do každej miestnosti, absencia údržby (s výnimkou výmeny vyčerpaného vzduchového filtra, v priemere 1 až 2 krát ročne), robia z týchto riešení ideálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú riadené mechanické vetranie bez myšlienky a nekompromisné z hľadiska kvality. Všestranná kvalita dokázaná pečaťou kvality CasaClima uznávanou agentúrou Bolzano pre všetky modely Flow.