Čo je to recirkulácia vzduchu v domácnosti?

Keď hovoríme o recirkulácií alebo výmene vzduchu v domácnosti, je vhodnejšie hovoriť o vzduchu v interiéri, teda aj o vzduchu v kanceláriách, školách a uzavretých priestoroch všeobecne. V skutočnosti trávime každý deň asi 90 % času v interiéroch s obmedzeným množstvom dostupného vzduchu. Pretože ide o obmedzené množstvo vzduchu, je dôležité ho často meniť, aby sa vylúčil oxid uhličitý a nadmerná vlhkosť a zriedili sa zdraviu škodlivé látky, ktoré sa hromadia v interiéroch.

Aké sú zdravotné výhody?

Dýchanie čistého vzduchu a teda bez znečisťujúcich látok je nevyhnutné pre zdravie. Látky, ktoré nájdeme nahromadené vo vnútornom ovzduší, môžu spôsobiť rôzne problémy, nielen alergie a astmu, ale aj vážnejšie choroby ako napríklad rakovina pľúc v prípade radónu. Život v zdravšom a pohodlnejšom prostredí navyše zlepšuje náladu a kvalitu života a eliminuje riziko prechodných, nie závažných, ale nepríjemných prechodných porúch, ako sú bolesti hlavy alebo pokles koncentrácie, ktoré môžu nastať keď trávite veľa času v nezdravých budovách. Tento typ poruchy sa nazýva syndróm chorých budov a zvyčajne ustúpia úplne, akonáhle opustíte budovu, čo je ťažké urobiť, ak tam žijete alebo pracujete najmenej osem hodín denne.

Ako cirkulovať vzduch v dome?

Existujú hlavne dva spôsoby ako cirkulovať vzduch v dome a tak zamieňať zatuchnutý vzduch s čerstvým vzduchom prichádzajúcim zvonku. Vetrať môžeme buď otvorením okien alebo dverí, čím vytvoríme prúdenie vzduchu v miestnostiach, čo má za následok zmenu vzduchu. Alebo núteným vetraním, prostredníctvom špeciálnych zariadení, čím sa vzduch odsáva a namiesto neho sa zavádza nový vzduch.

Recyklácia vzduchu: prečo si zvoliť VMC

Existuje mnoho dôvodov pre výber riadeného systému mechanického vetrania. Pri otvorení okien dochádza k strate tepla, ktoré je naopak rekuperované systémom s efektívnym výmenníkom tepla. VMC je tiež vybavený špeciálnymi filtrami pre prichádzajúci vzduch, takže nový vzduch, ktorý vstupuje je skutočne čistý. Je nielen bohatý na kyslík so zníženou vlhkosťou, ale aj filtrovaný  od peľu, jemného prachu a ďalších znečisťujúcich látok, ktoré sa často nachádzajú suspendované v ovzduší našich miest.

Ďalším podstatným faktorom pri hodnotení najvhodnejšieho systému je možnosť regulácie prietoku vzduchu, aby sa zabezpečila riadená a dostatočná výmena vzduchu v každej miestnosti podľa činností, ktoré sa tam uskutočňujú a podľa počtu obyvateľov. V kuchyni počas večere bude potrebné vylúčiť nadmernú vlhkosť a zvyšky spaľovania, zatiaľ čo spálňa bude musieť byť počas noci neustále vetraná, aby sa zabránilo hromadeniu oxidu uhličitého, ktorý by mohol narušiť kvalitu spánku. Aj keď neustále udržiavanie otvorených okien nie je možné z dôvodov týkajúcich sa teploty a bezpečnosti hluku, systém VMC bude neustále meniť vzduch, aby zabezpečil zdravé životné prostredie kedykoľvek.