Čoraz častejšie počujeme o radónovom riziku a nebezpečenstvách spojených s dlhodobým vystavením vysokej úrovni radónu v domácnosti alebo kancelárii.

Prečo je však radón považovaný za jedného z najobávanejších zabijakov kvality ovzdušia v domácnosti?

Pokúsime sa s týmto príspevkom odpovedať na otázky, ktoré si pravdepodobne kladiete, aby sme vám pomohli lepšie pochopiť, čo je to radón, ako posúdiť riziko a aké prostriedky môžu chrániť zdravie vašej rodiny.

Čo je radón?

Radón je prírodný, bezfarebný  rádioaktívny plyn generovaný niektorými horninami zemskej kôry, ako sú tufy, lávy a žuly. Musíte vedieť, že je 8-krát ťažší ako vzduch. Táto chemická zotrvačnosť podporuje rýchle šírenie a hromadenie v obmedzených priestoroch (domy, kancelárie, telocvične, školy, škôlky ..).

Prečo je radón zdraviu nebezpečný?

Toxicita priamo súvisí s množstvo produktov rozpadu radónu.

Väzbou na častice prítomné vo vnútornom prostredí sa radón ukladá v prieduškách a pľúcnych alveolách.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) zaradila radón do skupiny 1 spolu s azbestom a cigaretovým dymom.

Podľa najnovších štatistík je radón druhou najčastejšou príčinou rakoviny pľúc po fajčení. Riziko je u fajčiarov 25-krát vyššie ako u nefajčiarov. Ukázalo sa, že expozícia plynného radónu je príčinou 10 % všetkých druhov rakoviny pľúc: podstatný údaj, ktorý ukazuje potrebu chrániť svoje domáce, pracovné alebo rekreačné prostredie pred následkami inhalácie.

Ohrozenie postihuje dospelých aj deti. Bohužiaľ, dlhodobé vystavenie radónu zvyšuje riziko ochorenia na choroby v dospelosti.

Ako skontrolovať radón v dome?

Práve preto, že kolísanie radónu v uzavretých prostrediach je premenlivé a nie je možné ho predvídať, je dobrým zvykom vykonať kontrolu na zistenie hladín plynu, ešte lepšie, ak sa vykonáva pravidelne.

Pri určovaní, či je plyn prítomný v normálnych alebo kritických hodnotách, je najlepším spôsobom spoľahnúť sa na profesionálne diagnostické služby, ktoré ponúkajú veľmi presné a dlhodobé merania (zvyčajne raz za ročné obdobie).

Čo robiť, aby ste mali zdravý a odolný vzduch voči radónom?

Našli ste vo svojom byte príliš veľa radónu a obávate sa možného poškodenia dýchacích ciest ľudí žijúcich v dome? Neprepadajte panike: našťastie existujú prostriedky na ozdravenie radónu, na zníženie rizika a nápravu kritických situácií vo vašej domácnosti.

Na existujúcich budovách môžu obranné stratégie zahŕňať zásahy do izolácie a hermetického utesnenia, pokládku vetraných dutín, studní a systémov nasávania vzduchu nabitých radónom z podložia. Ide o zásahy, ktoré je potrebné adekvátne vyhodnotiť po zistení skutočného rozsahu problému pomocou kvalifikovaných odborníkov.

Uvedomte si, že ich implementácia môže byť veľmi drahá a zložitá. Napríklad, ak žijete v byte alebo máte dom, ktorý podlieha architektonickým obmedzeniam.

Čo robiť potom?

Vo väčšine prípadov je najjednoduchším a najefektívnejším spôsobom, ako dosiahnuť dobré zlepšenie vnútorného vzduchu, vetranie. Preto miestnosti často vetrajte, aby sa podporila vnútorná výmena vzduchu. Recirkulácia vzduchu umožňuje evakuáciu radónu von a zavádza nový vzduch do obytných priestorov.

Ako však riadiť výmenu vzduchu tým, že sa zabráni opakovanému otváraniu a zatváraniu okien a bez straty tepelnej pohody?

Tu prichádza na rad riadená mechanická ventilácia.

S inovatívnymi bodovými ventilačnými jednotkami Helty Flow môžete do svojho existujúceho domu tiež integrovať systém VMC zameraný na pohyb a čistenie vzduchu v každej miestnosti. Je to výkonný, efektívny a technologicky vyspelý systém, ktorý má klasické centralizované vetranie, ktoré je už vo fáze projektovania v nových budovách.

Takto neobsahuje iba radón a ďalších neviditeľných nepriateľov – smog, PM2,5, VOC, peľ, spóry, plesne – tým chránite blaho svojich blízkych. S decentralizovaným systémom VMC optimalizujete svoj rozpočet (žiadne invazívne potrubie, žiadne demolácie stien, žiadne práce na strope) a dosiahnete skutočné úspory energie (vďaka rekuperácii teploty vylúčeného vzduchu znižujete náklady na vykurovanie a chladenie).