Ako fungujú riadené systémy mechanického vetrania, čo je technológia Free Cooling a ako ju používať pri prírodnej klimatizácií.

Ako fungujú systémy núteného vetrania?

Pre nútené vetranie domu je navrhnutý riadený systém mechanického vetrania. Nepretržite vymieňa vzduch v dome bez potreby otvárania okien, eliminuje vnútorné znečisťujúce látky a pred zavedením filtruje vonkajší vzduch od prachu a peľu.

Systém VMC Helty Flow, extrahuje zatuchnutý vzduch z miestností domu a zavádza nový vzduch, ktorý sa odoberá zvonka a filtruje štandardnými peľovými filtrami F7. Jednotka s dvojitým prúdením s rekuperáciou tepla rekuperuje tepelnú energiu odchádzajúceho vzduchu a prenáša ju do prichádzajúceho vzduchu. Týmto spôsobom dochádza k výraznej úspore nákladov na vykurovanie a chladenie.

Zlepšite kvalitu vzduchu v domácnosti

Prečo si však do domácnosti nainštalovať VMC? Jedným z dôsledkov čoraz efektívnejšej izolácie obvodového plášťa budovy s veľmi výkonnými oknami a izolovanými stenami je to, že sa dom stal hermetickým, úplne utesneným zvonka. Týmto spôsobom sa vo vnútri hromadia zdraviu škodlivé látky a predstavujú nebezpečenstvo pre zdravie tých, ktorí v dome žijú. Organické častice, mikroorganizmy ako sú vírusy a baktérie, plesne, hmyz, peľ, radón, formaldehyd, VOC, jemný prach. To sú niektoré z nebezpečných látok, pre ktoré je vo vnútornom prostredí potrebná nepretržitá a dostatočná výmena vzduchu.

Vďaka systémom núteného vetrania je vzduch v dome vždy čistý, bohatý na kyslík a filtrovaný, zatiaľ čo zatuchnutý vzduch nasýtený škodlivinami a prebytočnou vlhkosťou je extrahovaný a uvoľňovaný von, kde sa rozptyľuje.

Výhody bezplatného chladenia

Okrem toho, že umožňuje spätné získavanie tepla a teda obmedzuje použitie kúrenia v zime a klimatizácie v lete, umožňuje VMC Helty tiež znížiť náklady na letnú klimatizáciu vďaka systému bezplatného chladenia s názvom Free Cooling. Keď vonkajší vzduch dosiahne nižšiu teplotu ako vnútorný, systém pred zavedením do životného prostredia zastaví funkciu spätného získavania tepla, aby sa udržal najlepší tepelný stav. Týmto spôsobom sa do vnútorných priestorov privádza prirodzene čerstvý vzduch – prírodná klimatizácia bez akýchkoľvek nákladov.

Technológia Free Cooling systémov VMC Helty Flow, využíva rozdiel v teplotách medzi interiérom a exteriérom a maximalizuje pohodlie interiéru bez použitia klimatizácie. S voľbou Free Cooling systém sám zablokuje alebo spúšťa činnosť výmenníka tepla na základe teploty vonkajšieho vzduchu, čím zaisťuje stálu pohodu a efektívne zníženie spotreby.

Technológia Free Cooling, ktorá je obzvlášť užitočná počas letnej noci a v polovici sezóny keď je vonkajšia teplota príjemnejšia, nevyžaduje dodatočný prísun energie a ušetrí až 50 %. Umožňuje vám udržiavať optimálnu bezpečnosť domácnosti, tešiť sa z čerstvého vzduchu bez nutnosti mať otvorené okná.