Najvhodnejším riešením ako zabrániť hromadeniu vlhkosti a plesní v domácnosti je určite vytvorenie platnej automatickej a nepretržitej výmeny vzduchu. Najlepším riešením by mala byť rovnica: tam, kde je dôkladné vetranie domu, je možné regulovať vlhkosť a sucho, bez problémov s vlhkosťou je oveľa ťažšie mať podmienky na množenie plesní na stenách nábytku.

Ako sme už povedali, najvýhodnejším riešením ako zabrániť hromadeniu vlhkosti v dome, je nepochybne riešenie zabezpečenia primeranej cirkulácie vzduchu, najlepšie s určitou kontinuitou. Vetranie miestnosti dokáže účinne odstrániť nielen vlhkosť, ktorá sa vytvára v budove, ale umožňuje tiež elimináciu všetkých ostatných znečisťujúcich látok, ktoré sa v nej nachádzajú, ako sú tuhé častice VOC, akýkoľvek radónový plyn, nezabúdajúc nato, že na dýchanie musíme neustále vdychovať kyslík a vydychovať oxid uhličitý.

Účinná a efektívna výmena vzduchu musí byť v prvom rade nepretržitá, musí fungovať po celých 24 hodín, musí umožňovať evakuáciu znečisťujúcich látok a zabrániť ich hromadeniu a prípadne nesmie zbytočne plytvať teplom obsiahnutým vo výstupnom vzduchu.

Ako vytvoriť zmenu vzduchu v domácnosti

Existujú dve metódy na zabezpečenie správnej výmeny vzduchu v domácnosti: prevzdušňovanie a nútené vetranie. Vetranie spočíva v prirodzenom vytváraní zmien vzduchu buď spontánne prostredníctvom prievanu alebo vo vhodne dimenzovaných a umiestnených statických otvoroch alebo manuálnym otváraním okien.

Na druhej strane vetranie umožňuje vykonať potrebné zmeny vzduchu núteným spôsobom prostredníctvom motorizovaných systémov elektrických ventilátorov, prípadne časovaných alebo nastavených pomocou snímačov. Sú možné zmiešané systémy, ktoré sa tiež nazývajú hybridy, kde prirodzené a nútené vetranie funguje v koordinovanom a asistovanom režime alebo na základe vzájomného vylúčenia.

V tejto chvíli by Vás mohlo zaujímať aký je najefektívnejší a najpohodlnejší systém výmeny vzduchu, prírodná alebo nútená metóda?

Otvorte okná na vetranie

Prírodné systémy sa získavajú veľmi ľahko a s malými nákladmi. To je otázka obnovenia infiltrácií vzduchu, ktoré predtým pochádzali z prievanu. Pri týchto metódach však množstvá vráteného vzduchu silne závisia od vonkajších podmienok, ako sú napríklad intenzita vetra a expozícia budovy.

Napríklad, ak je to v chránenej polohe, možno medzi ostatnými budovami, s otvormi iba na jednej strane a navyše vo všeobecne pokojnej geografickej oblasti s prirodzeným vetraním, dosiahnuté výsledky budú veľmi skromné. Tam kde prechádza vzduch, prechádza aj hluk a tento aspekt môže byť rozhodujúci v tých oblastiach, kde je intenzívna premávka vozidiel, dokonca aj v noci alebo v oblastiach kde dochádza k hlučným činnostiam.

Vzduch privádzaný do budovy otvorením okien nie je možné filtrovať, pretože príslušné tlakové rozdiely sú také nízke, že neumožňujú použitie žiadneho filtračného systému. Nie je možné spätne získať teplo obsiahnuté vo vyťaženom vzduchu, takže prirodzená výmena vždy zodpovedá strate 100 % odchádzajúceho tepla.

Výmena vzduchu s riadeným mechanickým vetraním

V systémoch núteného vetrania a ešte viac v tých, ktoré sa nazývajú riadená mechanická ventilácia, je možné automaticky nastavovať zmeny vzduchu podľa potrieb cestujúcich, tiež podľa individuálnych preferencií. Ďalej je možné privádzaný vzduch filtrovať, aby sa zabránilo vnikaniu prachu akéhokoľvek druhu, ako sú spóry, peľ a atmosférické častice, a predovšetkým spätné získavanie takmer všetkého tepla obsiahnutého v odsávanom vzduchu.

Najvýkonnejšie systémy VMC majú spravidla účinnosť spätného získavania tepla v rozmedzí od 80 do 90 % tiež ako funkciu rýchlosti vzduchu (čím pomalší je prietok vzduchu, tým vyššia je účinnosť jednotky s rekuperáciou tepla) a sú schopné výrazne obmedziť vstup nežiaduceho hluku do budovy.

Predchádzajte plesniam a šetrite energiu

Čo znamená 90 % výnosnosť?

Keď otvoríme okná na výmenu vzduchu v dome, ak je vonkajšia teplota 0 °C a vo vnútri 20 °C, vychádzajúci vzduch má teplotu 20 °C, zatiaľ čo vstupujúci vzduch má teplotu 0. °C, takže tepelné straty sú celkové. Všetko teplo obsiahnuté vo vnútornom vzduchu sa “vyhodí” z okna a prichádzajúci vzduch bude rovnako studený ako vonkajší. Ak sa naopak použije ventilačný systém s výmenníkom tepla s 90 % spätným získavaním tepla – v prípade modelov Helty Flow je certifikovaný na 91 % TUV – odsávaný vzduch bude mať vždy teplotu 20 °C, zatiaľ čo zavedený vzduch bude pri 18 °C s obrovskými výhodami životného komfortu, a s výraznými úsporami na účte za energiu.

Najmodernejšie systémy VMC, majú veľmi nízku spotrebu elektrickej energie, čo je malá časť rekuperovanej tepelnej energie. Tvárou v tvár niekoľkým elektrickým wattom používaným na prevádzku ventilátorov a senzorov sa dá získať späť mnoho tepelných wattov, rádovo desaťkrát toľko.

V niektorých prípadoch je jednoduché prijatie ventilačného systému so spätným získavaním tepla schopné zlepšiť energetickú triedu budovy, preto okrem eliminácie plesní, zníženia spotreby energie a zlepšenia komfortu bývania zvyšuje aj hodnota nehnuteľností v domácnosti.