Astma a alergická nádcha sú spôsobené nezdravým prostredím, preto čistenie vzduchu pomáha zmierňovať príznaky.

Deti sú veľmi citlivé na choroby dýchacích ciest. Podľa výskumu Európskej pľúcnej nadácie sa asi štvrtina pediatrických konzultácií týka dýchacích problémov, z toho asi 10% astmy. Astma je ochorenie ktoré spôsobuje zápal dýchacích ciest a ktoré zvyčajne vzniká v detstve, ale nie vždy. Asi tretina populácie vo veku od 5 do 80 rokov trpí astmou.

Astmu spôsobujú environmentálne aj genetické faktory ako napríklad fajčenie, v prípade fajčenia matky počas tehotenstva, sa zvyšuje riziko astmy a zlej funkcie pľúc už od narodenia dieťaťa. Okrem toho môžu infekcie dýchacích ciest, ktoré sa vyskytujú počas prvých rokov života viesť k vzniku astme alebo k akútnym astmatickým záchvatom. U 50-60% detí hospitalizovaných pre respiračný syncyciálny vírus sa neskôr rozvinie astma.

K vzniku astmy môžu prispieť aj alergény ako sú roztoče a organické materiály. Asi 60% detí v školskom veku má alergie najmä na roztoče, plesne a peľ. Na prevenciu detskej astmy je potrebné:

– úplne zabrániť vystaveniu tabakovému dymu

– čo najviac znížiť vystavenie dieťaťa alergénom ako sú roztoče a chlpy zvierat

– informovať obyvateľstvo o astme a vyzvať deti a rodičov, aby prijali nevyhnutné opatrenia

Kvalita ovzdušia je nevyhnutná pre blaho alergických alebo citlivých osôb a vzhľadom na to, že človek priemerne trávi 90 % času v interiéroch, môže dýchanie čistého vzduchu v interiéri pomôcť znížiť výskyt príznakov a záchvatov. Otvorenie okna nie je vždy možné alebo vhodné, pretože veľa alergénov, napríklad peľ pochádza zvonku.

Okrem toho počas spánku, ktorý pre deti môže dosiahnuť až 12 hodín denne, nie je možné otvoriť okná a vrátiť vzduch, ktorý je zatuchnutý, nasýtený CO2, prachom a alergénmi. Aby ste lepšie dýchali a chránili svoju rodinu pred peľom, prachom a inými alergénmi, ktoré môžu spôsobiť alergickú nádchu a astmu, existuje mechanické regulované vetranie Helty Flow so špeciálnym peľovým filtrom F7, ktorý čistí prichádzajúci vzduch a zároveň vylučuje zatuchnutý vzduch plný prachu a vlhkosti.