Pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia sú tu čísla, ktoré opisujú mimoriadne udalosti týkajúce sa znečisteného ovzdušia

Aký vzduch dýchame dovnútra a von z našich domovov, kancelárií a verejných miest? Aká je cena, ktorú dnes platíme z hľadiska zdravia a pohody v dôsledku znečistenia ovzdušia, ktoré preniká do našich miest?

To sú naliehavé otázky, ktoré majú každý rok v deň  Svetového dňa životného prostredia ešte väčší význam. Svetový deň životného prostredia, ktorý sa oslavuje na celom svete 5. júna, nás pozýva, aby sme prostredníctvom kampane zameranej na boj proti znečistenému ovzdušiu (ak chcete prispieť, hashtag znie #beatairpollution) premýšľať o tom, čo skutočne dýchame.

Pri tejto príležitosti sa v Turíne uskutočnil dialóg o čistom ovzduší, t. j .stretli sa „všeobecné ciele čistého ovzdušia“. Konferencia, ktorá nemá historický precedens, diktovaná práve naliehavosťou hľadania a podpory spoločných a štruktúrovaných opatrení na riešenie obrovskej núdzovej situácie týkajúcej sa znečistenia spojenej s časticami PM2,5 a PM10.

Zlá kvalita ovzdušia postihuje 9 z 10 ľudí

Dnes žije viac ako 9 z 10 ľudí na miestach s horšou úrovňou kvality ovzdušia, ako sú limity stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Situácia, ktorá prináša dramatické následky, pokiaľ ide o „cenu“ ľudských životov, vzhľadom na to, že 7 miliónov ľudí prichádza o život kvôli problémom, ktoré možno pripísať tomuto stavu.

Znečistenie predstavuje vážnu hrozbu pre naše samotné prežitie

Aké dôsledky má smog a znečistenie na náš blahobyt? Početné medzinárodné štúdie analyzovali a potvrdili rozhodujúci vplyv chemických, fyzikálnych a biologických zmien v ovzduší na zdravie. Nezdravé ovzdušie v dôsledku znečistenia je zodpovedné za znižovanie kvality života s priamymi účinkami na zmenu normálnych fyziologických procesov, na predčasné starnutie organizmu, dokonca negatívne ovplyvňuje kognitívne a mozgové funkcie. Stručne povedané, nezdravý vzduch ovplyvňuje nielen pľúca, ale poškodzuje človeka od hlavy po päty.

Existuje však ešte ďalší aspekt, ktorý by mal byť možno ešte alarmujúcejší: zatiaľ čo riziká vyplývajúce zo znečistenia ovzdušia sú dnes v očiach veľkej časti populácie, len veľmi málo ľudí si uvedomuje ešte väčšie nebezpečenstvo, ktoré sa skrýva v budovách, ktoré sa nachádzajú vo veľmi znečisťujúcich prostrediach.

Od znečistenia atmosféry po vnútorne znečistený dom

V tomto prípade sa znečisťovanie spôsobené okolitým prostredím – ktoré je spôsobené dopravnými, výrobnými a priemyselnými činnosťami, poľnohospodárskymi a živočíšnymi výrobkami, spaľovaním odpadu, spaľovaním biomasy na vykurovanie,  pripočítavajú sa emitované znečisťujúce látky z budovy alebo priamo alebo nepriamo generované ľuďmi, ktorí tam žijú. Akumulácie CO2, cigaretový dym, výpary zo sviečok a parfumov, plyny pochádzajúce z kachlí a krbov a z jedál na varenie, prchavé látky v dôsledku čistiacich chemikálií a farieb, formaldehyd, plastové častice a polyméry rozptýlené vo vzduchu, prach , roztoče, peľ a iné alergény … zoznam pokračuje, sú to len niektorí z najznámejších „neviditeľných nepriateľov“ bežných v stiesnených priestoroch (čo znamená v našich izbách, kuchyniach, obývacích izbách, kúpeľniach, podkroviach, krčmách …). To určuje, čo by sa mohlo javiť ako paradox: presne v mieste, kde sa vonku cítime chránení pred znečisteným vzduchom, sme v skutočnosti ešte krehkejší a viac vystavený riziku. Nezabúdajme, že moderné rytmy a vzorce života zaznamenávajú čoraz väčšie množstvo času stráveného na uzavretých a odľahlých miestach. Štatistiky, ktoré fotografujú interiérovú generáciu, naznačujú, že 90% našich dní trávime v interiéroch (čo je asi 22 hodín denne z 24 hodín denne).

Využívame Svetový deň životného prostredia na zvyšovanie povedomia o cnostnom správaní a možnostiach výroby a spotreby, ktoré chránia planétu Zem, „veľký zelený dom“, v ktorom žijeme. A zároveň venujeme pozornosť tomu, ako urobiť aj z našich malých domov bezpečnejšie a menej nepriateľské miesto, než aké dnes bohužiaľ fotografujú údaje.