Nielen ochranné prostriedky, masky a sociálna vzdialenosť: prechod do fázy 2 si vyžaduje osobitnú pozornosť pri sanitácií vzduchu v priestoroch.

Zadržiavanie epidémie COVID-19 a prechod do fázy 2 po odstavení, si okrem iného vyžaduje osobitnú pozornosť otázky hygieny vzduchu. Medzi mnohými prevratmi, ktoré koronavírus priniesol do nášho každodenného života, je jeden, ktorý sa stal rozhodujúcim a to vzťah so vzduchom, ktorý dýchame.

Skutočnosť, že priemerný človek dýcha 15 000 litrov vzduchu denne, bola ešte pred časom málo známa informácia a v každom prípade malá relevancia. Vzhľad nového vírusu a obavy z jeho prenosu vzduchom , náhle vyvolali nové povedomie a ešte viac skomplikovali vzťah so vzduchom okolo nás, najmä v uzavretých prostrediach života a práce. Dozvedeli sme sa že kvapôčky emitované dychom infikovaných ľudí (tzv. Aerosól) môžu byť primárnou cestou nákazy.

Vďaka dlhodobej karanténe a inteligentnej práci si lepšie uvedomujeme, koľko času trávime v stiesnených priestoroch a aké dôležité je vedieť zabezpečiť ich zdravie. Odborníci na prevenciu a hygienu v oblasti životného prostredia, ktorí sú povolaní diktovať najdôležitejšie kroky na obmedzenie kontaminácie vnútorného prostredia, sa domnievajú, že pri riadení zmien vzduchu a častom vetraní miestností je nevyhnutná starostlivosť.

Nákaza vírusom a prenos vo vzduchu: Čo vieme ?

Vedci z Tokijskej univerzity uskutočnili štúdiu pomocou vysoko citlivých kamier a laserových lúčov. Experiment nám umožňuje vidieť ako kvapky produkované kýchnutím zostávajú suspendované vo vzduchu pred pádom na zem, ale aj to , ako mikro-častice veľké tisícinu milimetra (pre ľudské oko neviditeľné) zostávajú visieť vo vzduchu, nepadajú a neklesajú.

Problém je v tom , že tieto neviditeľné častice sa dajú produkovať vo veľkom množstve aj len hlasnou konverzáciou a po emitovaní cirkulujú vo vzduchu v miestnosti najmenej dvadsať minút, čo vytvára skutočné riziko prenosu infekcie. Je potrebné zdôrazniť riziko, ktoré sa v podstate týka uzavretých a stiesnených miest, kde je viac ľudí a nie je dostatočné vetranie. Podľa autorov výskumu je za týchto okolností možné udržať riziko nákazy pod kontrolou iba s použitím masiek a starostlivosťou o pravidelnú výmenu vzduchu.

Nielen kýchanie a kašeľ, ale aj jednoduché výdychy môžu generovať rýchlo sa rozvíjajúce nebulizácie kvapiek a aerosólov nabitých vírusovými časticami. Práve z tohto dôvodu sa odporúča dodržiavať minimálny odstup od infikovaných alebo asymptomatických pacientov. Diaľkomer je označený ako minimálne preventívne opatrenie, ale za určitých podmienok nemusí byť dostatočný v prítomnosti pohybujúcich sa aerosólov. Tu teda ide o to, že sanitácia vnútorného prostredia a vzduchu je nevyhnutná na obmedzenie prenosu vírusu v uzavretých priestoroch.

Prevencia nákazy COVID-19 v obchodoch a kanceláriách: dôležitosť vetrania

Pracovná skupina pre životné prostredie a kvalitu ovzdušia ISS (Istituto Superiore di Sanita) nedávno zasiahla do tejto problematiky vydaním správy ISS COVID-19, ktorá obsahuje predbežné indikácie prevencie a riadenia vnútorného prostredia vo vzťahu k prenosu infekcie vírusom SARS CoV-2.

Správa, ktorú si môžete stiahnuť z tohto odkazu obsahuje zoznam odporúčaní, ktoré treba dodržiavať v domácnosti aj na pracovisku – úrady, zdravotnícke zariadenia, lekárne, stanice a verejná doprava – na udržanie dobrej úrovne a kvality vnútorného ovzdušia v súvislosti s obmedzením rizika nákazy z COVID-19.

V domácnostiach, ako aj vo verejnom a pracovnom prostredí sa zdôrazňuje potreba riadiť pravidelnú výmenu vzduchu vo všetkých miestnostiach pomocou prirodzeného vetrania (t. j. časté otváranie okien, balkónov) alebo pomocou špeciálnych ventilačných systémov riadená mechanika, ktorá dokáže prevádzkovať nepretržitú a automatizovanú obnovu vzduchu.

Predovšetkým v kanceláriách a obchodoch musí zmena ovzdušia brať do úvahy počet prítomných pracovníkov, typ vykonávanej činnosti a dĺžku pobytu zamestnancov a zákazníkov na pracovisku.

Ak neexistujú žiadne špecifické ventilačné systémy, musí sa výmena vzduchu stále riadiť častým otváraním okien, ale bez toho, aby sa vytvárali podmienky nepohodlia pre tých, ktorí pracujú v prievane, nadmernom chlade/teple a pokiaľ možno sa vyhnite otváraniu okien otočených smerom na cesty alebo rušné oblasti.

V tomto núdzovom období sa tiež odporúča udržiavať systémy núteného vetrania vždy aktívne 24 hodín denne, aby sa zvýšila úroveň ochrany.