Dajú sa ušetriť náklady na kúrenie? Ako sa vyhnúť vyhadzovaniu energie z “okna”? Objavte tipy na úsporu energie Helty.

Zimné kúrenie je dosť drahé a preto môže rodina minúť tisíce eur na vykurovanie stredne veľkého domu alebo bytu. Väčšina autonómnych vykurovacích systémov našej krajiny je stále poháňaná plynom.

Aj ostatné typy systémov sú v každom prípade nákladné na prevádzku a údržbu. Na správne fungovanie je potrebné zakúpiť pelety a drevo, zatiaľ čo systémy tepelných čerpadiel vyžadujú neustále napájanie. Okrem toho musia byť všetky systémy udržiavané správne, aby bola zaistená najlepšia prevádzka, ktorá bude pre tých, ktorí ich používajú, spotrebovaná bezpečným spôsobom.

Ako ušetriť na kúrení ?

Existuje niekoľko tipov a osvedčených postupov, pomocou ktorých môžeme ušetriť na vykurovaní, minúť menej prostriedkov a tiež chrániť životné prostredie:

–  na kotly a kúrení vykonávajte vždy odbornú údržbu, aby ste predišli nebezpečným a nákladným poruchám

– udržujte teplotu nie príliš vysokú, najmä v spálňach, prijateľná teplota je 21 stupňov °C cez deň, zatiaľ čo na noc stačí 18 stupňov. Pre prípad, že by vám bola zima, stačí pridať prikrývku alebo sveter

– vyhrievajte iba miestnosti, ktoré potrebujete, nevyhrievajte nevyužívané miestnosti

– vymeňte svietidlá za nové energeticky efektívne okná a pravidelne kontrolujte ich celistvosť

– posudzujte izoláciu strechy a stien pomocou konkrétnych riešení v starých a nízko účinných domoch

– vymeňte zastarané vykurovacie systémy

Nevyhadzujte energiu z okna

Hlavný problém nastáva, keď musí byť uzavreté prostredie vetrané. Výmena vzduchu v interiéroch je nevyhnutná pre zdravie tých, ktorí trávia čas v týchto priestoroch.

V obmedzenom množstve vzduchu ktorý dýchame doma, v kancelárii a vo všetkých vnútorných prostrediach, sa rýchlo hromadia znečisťujúce látky a látky, ktoré sú veľmi nebezpečné pre naše zdravie ktorými sú formaldehyd, radón a oxid uhoľnatý. Prchavé organické látky musia byť vylúčené správnym vetraním.

Ideálnym riešením na úsporu energie, optimalizáciu úsilia nášho kúrenia a zároveň stálu výmenu vnútorného vzduchu je systém riadeného mechanického vetrania so spätným získavaním tepla. Včasný systém VMC, ako napríklad Helty Flow, vám umožní nezávisle riadiť výmenu vzduchu a teplotu v každej miestnosti, aby ste dosiahli maximálny komfort a zdravie.