Dôležitosť dobrého spánku

Kvalitný spánok je pre zdravie nevyhnutný. Nestačí spať dostatočný počet hodín, v priemere 7 alebo 8 za noc, ale treba tiež vyhodnotiť kvalitu odpočinku a považovať ju za dobrú a cítiť sa fit. V skutočnosti nedostatočný alebo nekvalitný spánok spôsobuje vedľajšie účinky, ako je chronická únava a priberanie na váhe.

Existuje veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu nášho nočného spánku, ktoré je potrebné vyhodnotiť, aby sme pochopili, ako zasiahnuť, alebo aké opatrenia je potrebné prijať, aby sme lepšie spali. V prípade pochybností by ste mali kontaktovať svojho lekára, aby ste vylúčili akékoľvek zdravotné príčiny.

Ako lepšie spať ?

Prvá vec, ktorú musíte urobiť pre lepší spánok je vylúčiť všetky energetické nápoje, ako je káva a čierny/zelený čaj, najmenej štyri hodiny pred spaním. Je tiež potrebné kontrolovať jedlo, aby ste sa  vyhýbali príliš ťažkým potravinám na strávenie a príliš veľa jedla na večeru vám môže zabrániť, aby ste sa v noci pokojne vyspali.

V prípade ťažkostí so zaspávaním je vhodné nezostávať v posteli, ale vstať, aby ste vykonali nejakú jednoduchú a nezáväznú činnosť. Napríklad utrieť prach na nábytku alebo poličke. Jednoduché a opakujúce sa pohyby, ktoré nezaujmú pozornosť, pomáhajú psychickému uvoľneniu, ktoré nám často bráni v tom, aby sme si ľahli a okamžite zaspali.

Namiesto toho sa musíme vyhnúť čítaniu a sledovaniu televízie pred spaním, uprednostňujme jednoduché a relaxačné činnosti. Mali by ste sa tiež vyhnúť používaniu počítačov a smartphonov, pretože svetlo z umelých obrazoviek stimuluje bdelosť v našom tele. Ak sa nemôžeme vyhnúť jeho použitiu, je možné zvoliť pre obrazovku slabšie svetlo, ktoré sa má používať v hodinách pred spaním, čo menej interferuje s prirodzeným cyklom striedavého spánku / bdenia.

Spálňa

Miesto na nočný odpočinok je nevyhnutné pre kvalitu spánku. Teplota by nemala byť prehnaná, v prípade nadmerného chladu je lepšie pridať prikrývku, ako zapnúť kúrenie a teda teplotu celej miestnosti.

Kvalita vzduchu v miestnosti

Vzduch, ktorý dýchame počas nočného odpočinku, ovplyvňuje kvalitu spánku a náš zdravotný stav po prebudení. Ak sa náhodou zobudíte s bolesťou hlavy, v noci sa zobudíte alebo budete mať problém zaspať, príčinou môže byť nadmerná koncentrácia oxidu uhličitého v životnom prostredí. Okrem toho sa musí tiež regulovať vlhkosť, aby sa pohybovala medzi 40 a 60 %.

Systém riadeného mechanického vetrania, ako napríklad Helty Flow, nepretržite vymieňa vzduch v uzavretom prostredí, dokonca aj v noci. Špeciálna nočná funkcia pri zníženej rýchlosti a LED svetlá sú navyše ideálne pre spálne. Týmto spôsobom je prostredie vždy zdravé a vzduch, ktorý umožňuje dýchanie pre pokojný a lepší spánok, je čistý.