Čo sú to roztoče ?

Roztoče sú malé článkonožce rôznych druhov, ktoré žijú v prostrediach obsadených ľuďmi, najmä vo vláknach látok a na všetkých miestach, kde nájdu výživu. Pretože postele a matrace tiež zadržiavajú prach a špinu, sú obzvlášť náchylné na napadnutie týmito organizmami.

Roztoče a zdravie

Roztoče spôsobujú u mnohých ľudí alergickú reakciu s príznakmi podobnými ako pri iných respiračných alergiách, ako sú kýchanie, slzenie očí, kašeľ a podráždenie očí. V skutočnosti sú to výkaly roztočov, ktoré spôsobujú podráždenie a teda alergiu, takže miesta kde sa zdržujú sú obzvlášť nebezpečné pre citlivé osoby, čo zvyšuje množstvo alergénov nachádzajúcich sa v dome a v uzavretých prostrediach, kde trávime viac ako 90% času každý deň.

Ako zabrániť roztočom

  1. Obmedzte prostredie, v ktorom sa množia roztoče

Roztoče nachádzajú ideálne prostredie pre rast a reprodukciu vo výživnom prostredí, ako sú napríklad textílie zo záclon, kobercov, plachiet a matracov. Znížením počtu miest, kde môžu roztoče hniezdiť a teda snahou vyhnúť sa kobercom a vankúšom a pravidelným praním látok ktoré doma máme, môžeme znížiť prítomnosť týchto zvierat.

  1. Udržujte správnu úroveň vlhkosti

Ak je vnútorná vlhkosť nadmerná, je to v skutočnosti škodlivina, ktorej účinky ovplyvňujú nielen zdravie obyvateľov miestností, ale aj samotnú budovu. Pokiaľ ide o roztoče, množia sa v uzavretých prostrediach s úrovňou vlhkosti vyššou ako 60%, čo spôsobuje všetky problémy spojené s nadmernou prítomnosťou týchto zvierat. Udržiavaním vlhkosti na odporúčanej úrovni okolo 45 – 50% sa zabráni nadmernému rastu počtu roztočov a udržuje sa tak zdravšie prostredie.

  1. Použite systém výmeny vzduchu

Nepretržitá a dostatočná výmena vzduchu v uzavretom prostredí je nevyhnutná nielen na obmedzenie počtu roztočov, ale aj na elimináciu znečisťujúcich látok, ktoré sa hromadia v domácnosti a na reguláciu úrovní oxidu uhličitého a vlhkosti.

Systémy riadenej mechanickej ventilácie sú vzácnymi spojencami v boji proti roztočom. Odsávanie zatuchnutého vzduchu a privádzanie čistého a filtrovaného vzduchu nielenže znižuje hladinu vlhkosti, ale eliminuje sa aj prach, čím sa znižuje výživa pre roztoče proti ich rozvoju.