VMC, riadené mechanické vetranie alebo “nútené vetranie” je systém na výmenu vzduchu v domácnosti a vo vnútorných prostrediach, ako sú kancelárie a obchody, ale aj hotely a reštaurácie. So systémom VMC už nie je potrebné otvárať okná, aby sa spustila recirkulácia vzduchu v uzavretých prostrediach. Rekuperačná jednotka sa postará o odsávanie zatuchnutého vzduchu, zavedenie čerstvého vzduchu prichádzajúceho zvonku a jeho filtrovanie a o spätné získavanie. Teplo obsiahnuté v odpadovom vzduchu na výstupe sa pomocou nej predhrieva na čistý vzduch, ktorý vstupuje s výraznými úsporami energie a znížením nákladov na vykurovanie.

Mechanické domáce vetranie: hlavné typy

Existuje veľa modelových systémov pre mechanické vetranie, ale hlavné tipy, v ktorých je možné ich zoskupiť, sú dva:

Centrálne vetranie: systém, ktorý obsahuje jednu jednotku na budovu alebo bytovú jednotku. Vzduch sa odsáva a privádza cez špeciálne potrubie, ktoré vedie celým domom, zvyčajne do špeciálne vyrobených podhľadov alebo sadrokartónových stien. Centrálna jednotka vyžaduje vyhradenú technickú miestnosť a potrubia musia byť pravidelne dezinfikované špecializovanými technikmi, aby sa zabránilo tvorbe baktérií a plesní a usadzovaniu prachu.

Decentrálne alebo presné vetranie: každá miestnosť v budove alebo bytovej jednotke je vybavená nezávislou kompaktnou jednotkou VMC určenou na výmenu vzduchu v jednej miestnosti. Takáto jednotka nevyžaduje vyhradené potrubia alebo miestnosti, stačí, aby bola v komunikácii s vonkajšou stranou a bola namontovaná na obvodovej stene a aby bola pripojená k elektrickej energií.

Bodové nútené vetranie je zase rozdelené do dvoch kategórií a to na striedavý prúd a nepretržitý prúd. Systémy VMC so striedavým prietokom pozostávajú z veľkej trubice, do ktorej je vložený výmenník a extrahuje a uvoľňuje vzduch v striedavých intervaloch, zvyčajne okolo 30 sekúnd. Sú to systémy, ktoré neoptimalizujú spätné získavanie tepla, ktoré je účinné iba prvých pár sekúnd a sú často montované v pároch striedavo, takže na zaistenie účinnosti potrebujete dva na každú izbu.

Systémy s kontinuálnym prietokom na druhej strane používajú dva kanály, jeden na prívod vzduchu a druhý na jeho vypúšťanie a to nepretržite a bez prerušenia. Týmto spôsobom je spätné získavanie tepla nepretržité a nemenné a systém je účinný sám pre celú miestnosť.

Výkon a vlastnosti

V závislosti od výkonu jednotky, charakteristík systému a dostupných možností si môžete vybrať model, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Nielen s ohľadom na prostredie, kde je jednotka nainštalovaná, ale aj na jej použitie: v kúpeľni a v kuchyni je potrebná rýchlejšia a väčšia výmena vzduchu ako v obývacej izbe používanej iba večer.

Z času na čas sa vyhodnotia možnosti ako bezplatné chladenie, snímače monitorujúce kvalitu vzduchu, prídavné svetlá, diaľkové ovládanie, dotyková klávesnica. Základnou vlastnosťou, ktorá sa má hodnotiť, je filtračná kapacita, ktorá zastavuje vonkajšie znečisťujúce látky, ako je jemný prach a peľ, čím zaisťuje čistý prichádzajúci vzduch a zachováva výkon stroja.

Jednotky Helty Flow

Helty predstavuje tri bodové stroje VMC s inštaláciou na obvodové murivo, z ktorých každý má svoje vlastné charakteristiky pre veľmi špecifické použitie a potreby:

Helty Flow Easy: pre spálne a malé miestnosti je kompaktná a ľahko sa inštaluje v akomkoľvek prostredí. Je vybavená diaľkovým ovládaním a funkciou voľného chladenia.

Helty Flow Plus: pre kuchyne a spálne obsahuje štandardný vlhko-merný senzor pre automatickú reguláciu vlhkosti v miestnostiach.

Helty Flow Elite: pre obývacie izby a ušľachtilé prostredie je vybavená súpravami LED osvetlenia, ktoré osvetľujú miestnosti, zatiaľ čo snímače CO2 a VOC zaručujú optimálne riadenie jednotky pre vždy zdravý a čistý vzduch.