S letom vždy prichádza na rad veľa nepríjemností pre tých, ktorí trpia peľovými alergiami, ako napríklad nádcha, očné ťažkosti alebo astma, ktoré sú spôsobené peľom, na ktorí sme alergickí.

Nejde o všeobecne nebezpečné poruchy (s výnimkou tých, ktorí trpia astmou, chorobou, ktorú je potrebné mať po celý rok pod kontrolou). Ide však o podmienky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť kvalitu života, čo spôsobuje poruchy spánku, malátnosť a únavu. Nielen preto, že nespavosť a zvýšená podráždenosť vedú k problémom s koncentráciou, s priamymi dôsledkami aj na pracovnú činnosť.

Pre všetkých citlivých jedincov je nevyhnutné prijať užitočné stratégie pre život s alergiami, rozpoznávanie ich príznakov a kontrolu ich účinkov, aby bolo možné prekonať obdobie opelenia bez ujmy a aby sa obdobie medzi jarou a letom nestalo skutočným peklom.

Ako rozpoznať sezónne respiračné alergie ?

Alergická reakcia spôsobuje zápal horných dýchacích ciest a nosnej sliznice s príznakmi ovplyvňujúcimi nos, oči a dokonca aj hltan.

Presnejšie povedané, desať najbežnejších príznakov je :

 – začervenanie očí

 – opakované kýchanie a nádcha

 – svrbenie hrdla a nosa

 – ťažkosti s dýchaním

 – suchý kašeľ

– citlivosť na svetlo

– upchatie nosa

– zníženie pachu

– pocit zovretia hrudníka

Jarné alergie: aké časté sú?

Peľové alergie sú na prvom mieste na svete medzi chronickými chorobami. Podľa WHO problém postihuje 10 až 40 percent populácie.

V USA národné orgány odhadujú, že 35 miliónov ľudí trpí respiračnými príznakmi v dôsledku vzdušných alergénov. Na druhej strane v Európe sa prevalencia alergickej nádchy odhaduje na približne 10 – 20 percent, v závislosti od geografických oblastí a ročných období.

Nedávny prieskum, ktorý sa uskutočnil na tisíce krajanov, ukázal, že zo 40 percent Slovákov, ktorí trpia alergiou je cez jar na tom horšie takmer polovica z nich.